2 April 2019

GroenLinks onder vuur. Israël lobby speelt gedachtenpolitie.

Het rumoer rond de antisemitisme-definitie op het GroenLinks congres is nog niet gaan liggen. Er wordt druk op de partij uitgeoefend om van standpunt te veranderen. Aanstaande donderdag gaat Bram van Ojik van GroenLinks in een bijeenkomst van de Liberaal Joodse Gemeente met Hans Knoop in discussie. Ook docP heeft geschreven naar de leiding van de partij. In de hoop dat de partij niet buigt voor de morele chantage. Hieronder de tekst van die brief.

“Sinds de met overgrote meerderheid (91%! ) aangenomen motie over BDS tijdens het laatste GroenLinks partijcongres heeft uw partij zeer zware druk ondervonden van Zionistisch Nederland.  De kritiek suggereert dat GroenLinks nu richting antisemitisme zou zijn opgeschoven, en er “bruiner” op geworden zou zijn. GroenLinks kringen zouden de oproep “Koop niet bij Joden” omarmen, afkomstig uit de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog. En dit louter omdat uw partij heeft uitgesproken dat “BDS een geoorloofd middel is om de Palestijnen te helpen in hun strijd voor rechtvaardigheid”.

De BDS beweging, heeft als enige doel door middel van boycot druk op de ketel te zetten in een poging de Palestijnen te helpen. De Palestijnen verdienen hulp: zij zijn in 1948 beroofd van 72% van hun land, en driekwart van hun mensen zijn verdreven. Volgens internationaal recht hebben zij het recht op terugkeer, een recht dat Israël hun nog altijd onthoudt.

In 1967 heeft Israël het resterende Palestijnse land, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, bezet. Door almaar oprukkende nederzettingenbouw en overbrenging van joodse bevolking (inmiddels al bijna een miljoen) wil Israël de Palestijnen ook dat grondgebied ontnemen. Oost Jeruzalem is inmiddels geannexeerd. De Israëlische regering hoopt hetzelfde met de Westelijke Jordaanoever te kunnen doen. Na Oost-Jeruzalem en de Golan Hoogvlakte rekenen zij op president Trump om ook dit mogelijk te maken. De Oslo akkoorden waren een wassen neus, Israël zal nooit een Palestijnse staat helpen realiseren en was dit ook nooit van plan. De situatie op de grond is hartverscheurend, met elke nacht vele razzia’s in Palestijnse dorpen, aanvallen op scholen met kinderen er nog in, en elke dag doden, gewonden en nieuwe politieke gevangenen.

De situatie van de bevolking in de Gazastrook is zo mogelijk nog mensonterender, men zit opgesloten in een onleefbaar getto, waar het voor Israël vrij schieten is omdat niemand weg kan. Hoeveel duizenden zijn er de afgelopen 10 jaar door Israëlisch geweld omgekomen? En een veelvoud daarvan voor het leven verminkt? Waarnemers uit de politiek en mensenrechtenorganisaties worden door Israël weggehouden uit de Gazastrook, men mag niet weten hoe ernstig de situatie daar is.

In Israël is de positie van de Palestijnen ook zeer fragiel. De onlangs aangenomen Basiswet op de Natiestaat plaatst Palestijnen officieel in een ondergeschikte positie ten opzichte van Joden. Dit was de facto al vanaf 1948 zo, maar is nu openlijk een feit.

Over al deze dingen horen wij de politiek nauwelijks. In Nederland niet, in de EU niet en in de VS helemaal niet. Israël mag doen wat het wil, ondanks de vele, vele kritische VN resoluties die het in de wind geslagen heeft. Waarom handelt de wereld niet? Premier Abbas vroeg tijdens een Algemene Vergadering van de Verenigde Naties: “Zijn wij Palestijnen soms een volk teveel?”

Als BDS beweging zijn wij van mening dat iedereen vrij van bezetting en onderdrukking moet kunnen leven. Wij zijn gekant tegen elke vorm van racisme. Ook wij willen Joden beschermen tegen antisemitisme. “Nooit weer” is ook ons credo. Maar “nooit weer” moet volgens ons ook gelden voor de Palestijnen, die gezien kunnen worden als het volgende slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog.

De vileine beschuldigingen tegen GroenLinks van antisemitisme zijn niet anders dan een vorm van chantage. Door te schermen met antisemitisme hoeft men niet te praten over de situatie dáár. De discussie over de IHRA definitie heeft eveneens zeer bedenkelijke kanten. Als men de critici van Israël monddood kan maken door hen als antisemieten te brandmerken zullen nog maar weinig mensen het over de situatie dáár durven hebben.

U spreekt op 4 april in een bijeenkomst van de Liberaal Joodse Gemeente met Hans Knoop. Ik hoop dat u daar overtuigingskracht ontleent aan de 91% van GroenLinksers die vóór de motie stemden, en aan meningen van vele mensen zoals ik die hoopvol op GroenLinks hebben gestemd.”

De redactie

foto: congres GroenLinks

BDS Nederland op Twitter