15 June 2021

Haal de Israelische vlag neer

Een internationale groep joden roept joodse instellingen op om de Israëlische vlag neer te halen en zegt: “De Israëlische vlag heeft de status van de confederatievlag. We zijn ontzet over het idee dat het ons vertegenwoordigt. Het moet worden verwijderd.”

Vandaag, 15 juni marcheren honderden extreemrechtse Israëli’s begeleid door de Israëlische politie en de IDF naar de Damascuspoort zwaaiend met Israëlische vlaggen en een “Israëlische vlaggendans”. Dan zullen ze door een deel van de moslimwijk van Jeruzalem marcheren om joodse superioriteit te bevestigen en Palestijnen te intimideren. Het is een uitgestelde versie van de gebruikelijke lelijke nationalistische mars op “Jerusalem Day”.

‎Apartheid is een internationale misdaad sinds de jaren 1970. Het is beledigend om het embleem van een crimineel systeem in joodse gemeenschappelijke ruimtes te zien wapperen

In schril contrast hebben meer dan honderd joden een krachtige verklaring ondertekend waarin synagogen en joodse instellingen worden opgeroepen de Israëlische vlag neer te halen. We winden er geen doekjes om. Net als de Israëlische mensenrechtengroep B’Tselem en de beroemde internationale organisatie Human Rights Watch zien we de Israëlische regering als een apartheidsstaat. Apartheid is een internationale misdaad sinds de jaren 1970. Het is beledigend om in joodse gemeenschappelijke ruimtes het embleem van een crimineel systeem te zien wapperen.

We vergelijken de Israëlische vlag specifiek met de confederatievlag van het afscheidingsgezinde Zuiden als een symbool van een onrechtvaardig systeem, een vlag waarvan de vertoning nu door de meeste mensen wordt beschouwd als schadelijke steun voor racisme. (Natuurlijk zeggen we niet dat het Oude Zuiden en Israël identiek zijn.)

Hier is de vrij korte maar puntige verklaring:

Wij joodse mensen doen internationaal een beroep op joden en joodse organisaties over de hele wereld om Israël-vlaggen uit gemeenschappelijke ruimtes te verwijderen, of het nu gaat om joodse scholen, kantoren van de joodse Federatie of synagogen. Het is voor ons – en een groot deel van de wereld – duidelijk – zoals uit de rapporten van B’Tselem en Human Rights Watch is gebleken – dat de Israëlische staat een apartheidsregime is en daarom, is sprake van, zoals het internationaal recht terecht bevestigt, een voortdurende misdaad tegen de mensheid.

De regering van Israël is sinds het begin vastbesloten om de inheemse Palestijnen volledig te onderwerpen of te verwijderen uit het land waar ze eeuwenlang hebben gewoond. De joodse suprematiestaat Israël is zeer discriminerend en noodzakelijkerwijs gewelddadig tegen Palestijnen die zich van nature verzetten tegen onderdrukking en uitzetting. Israël heeft logischerwijs bondgenootschappen met extreemrechtse en antisemitische krachten, ook al brengt dit joden wereldwijd in gevaar. Dat lijkt misschien verbazingwekkend, maar deze schadelijke allianties zijn al lang de praktijk van de zionistische organisaties die hebben gewerkt om Israël te creëren.

Het wordt steeds belangrijker voor joden om onderscheid te maken tussen het jodendom en de staat Israël en zijn beleid. Door een Israëlische vlag prominent in onze gemeenschappelijke instellingen te laten zien, laten we antisemieten geloven dat onze belangen onlosmakelijk verbonden zijn met die van een staat wiens beleid we verafschuwen.

De Israëlische vlag heeft de status van de Geconfedereerde vlag.

We zijn ontzet over het idee dat het ons vertegenwoordigt.

Het moet worden verwijderd.

De ondertekenaars zijn prominente mensen zoals professor talmoedische cultuur Daniel Boyarin, professor Judith Butler, rabbijnen David Mivasai, Lucía Pizarro en Gabriel, Hagai, Kohenet Rae Abileah, advocaat Margaret Ratner Kunstler, Israëlisch-Duitse actrice Nirit Sommerfeld en vele minder bekende mensen die zich in de verklaring identificeren met een activistische groep, een beroep of een geografische locatie.

Waarom zijn Amerikaanse en Israëlische vlaggen routinematig in synagogen en kantoren van de Joodse Federatie? Moslims hebben geen landvlaggen in hun moskeeën. Sommige christelijke kerken wel, maar de praktijk is verre van universeel. Amerikaanse vlaggen kropen in synagogen tijdens de Eerste Wereldoorlog om oorlogsdoden te eren. Israëlische vlaggen kwamen na 1948 in sommige conservatieve en orthodoxe synagogen als een daad van solidariteit, waarbij de “reformjoden” ze pas decennia later standaard weergeeft.

Wat de reden ook is dat Israëlische vlaggen in joodse ruimtes zijn gevlogen, ze moeten nu worden verwijderd. Ze moeten worden verwijderd vanwege de 15 families die in mei in Gaza zijn uitgeroeid. Ze moeten worden verwijderd omdat de IDF een levende hel maakt voor de mensen van Bil’in op de Westelijke Jordaanoever. Ze moeten worden verwijderd omdat meer dan 900 Israëlische joden het systeem dat hen regeert als de illegale methode van apartheid zien.

Ik eindig met de woorden van een Israëlische jood die zijn arbeiders op 12 mei moest beschermen tegen een aanval van een Israëlische joodse menigte. Haaretz meldt dat hij ze verborg in een “kleine. verborgen ruimte” in de buurt van zijn benzinestation.

Hij zei:

“En ik zeg het niet graag, maar ik voel me nu nerveus, zelfs als ik de Israëlische vlag zie. Het doet me echt pijn dat de vlag van mijn land het symbool is geworden van mensen die zich gedragen als – ik haat het om het woord te gebruiken – nazi’s. Maar zo voel ik me.”

Deze tankstation eigenaar begrijpt wat apartheid met de heersende groep doet. We moeten van hem leren. We moeten onderscheid maken tussen joden en jodendom enerzijds en de staat Israël en haar beleid anderzijds. Het neerhalen van de vlag zou een symbolische manier zijn om dat duidelijk te maken.

Door Stanley Heller voor Mondoweiss.net

Stanley Heller is uitvoerend directeur van Crisiscomité van het Midden-Oosten (CT) en presentator van het tv-programma “The Struggle”.. Hij publiceert de Struggle Video News, op TheStruggle.org

 

Doneren

BDS Nederland op Twitter