8 February 2016

Haneen Zoabi veroordeeld in Israël

Het internationaal bekende lid van het Israëlische parlement Haneen Zoabi is veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, met een looptijd van drie jaar. Dit betekent dat er drie jaar lang een zwaard van Damocles boven haar hoofd hangt: gaat zij in die tijd weer ‘in de fout’ dan verdwijnt zij voor een half jaar achter de tralies. Zoabi zou in 2014 politie agenten hebben beledigd die haar tijdens een herdenking van de moord op een Palestijnse jongen van de bijeenkomst wilden verwijderen.

De procesgang geeft aan dat Israël haar als een gevaar ziet. Zoabi voer enkele jaren geleden mee op de ‘Gaza Flotilla’. Toen reeds werd de regering opgeroepen om haar wegens landverraad op te sluiten of op zijn minst uit de Knesseth te verwijderen. Dat was juridisch echter (nog) niet mogelijk. Israël wilde Zoabi ook om andere redenen aanpakken. Zij is tegenstander van het joodse karakter van de staat, vanwege de discriminering van de meer dan een miljoen Israëlische Palestijnen. Ook ziet zij het verzet van Palestijnen in Israël, de Westoever en de Gazastrook als dezelfde strijd. En: zij is zeer welbespraakt en presenteert haar opvattingen ook in het buitenland zeer goed.

Zoabi bezocht begin november vorig jaar Nederland. Tijdens een Kristallnacht herdenking zei zij: ‘Wie mij het zwijgen wil opleggen, snapt de les van de Kristallnacht niet’

BDS Nederland op Twitter