29 July 2022

Het anti-Palestijnse racisme van het CIDI


BLOOTGELEGD: Hoe het anti-Palestijnse racisme van CIDI doorscheen toen het probeerde een Palestijnse mensenrechtenadvocaat te misleiden om met hen samen te werken.

CIDI (“Centrum voor Informatie en Documentatie Israël”) is een prominente pro-Israëlische lobbyorganisatie in Nederland. Het organiseert regelmatig “excursies” voor journalisten en beleidsmakers om naar het historische Palestina te gaan en door experts te worden geïnformeerd. In een poging een sfeer van neutraliteit te creëren en normalisatie met de bezetting te stimuleren, nodigt CIDI ook enkele Palestijnen uit om te spreken op zijn briefings.

Voor de excursie in juli probeerde CIDI de prominente Palestijnse mensenrechtenadvocaat en senior beleidsanalist bij @al_shabaka, Dr. Yara Hawari, uit te nodigen. CIDI probeerde zichzelf aan Dr. Hawari te verkopen als “absoluut niet anti-Palestijns” en “niet bang om Israëls vuile was buiten te hangen”.

In werkelijkheid loopt CIDI voorop in het verspreiden van pro-Israëlische propaganda en het belasteren van voorvechters van Palestijnse mensenrechten.

Het anti-Palestijnse racisme scheen door in de pogingen om Dr. Hawari ervan te overtuigen dat ze niet anti-Palestijns waren. Noami Mesrup, de adjunct-directeur van CIDI, benadrukte dat ze zelf “niet joods” was in de hoop Dr. Hawari te overtuigen de uitnodiging te accepteren.

Dr. Hawari schreef later op Twitter: “De veronderstelling dat ik, omdat ik Palestijn ben, niet met een Jood zou willen spreken of communiceren, is inherent racistisch en anti-Palestijns.”

 

Bekijk hier de thread

Dr. Hawari heeft CIDI terecht op Twitter aan de kaak gesteld en de Nederlandse journalisten en beleidsmakers te schande gemaakt die op hun propagandareis gingen.

Bekijk ook de thread van het European Legal Support Centre over de gevallen van censuur waarbij CIDI betrokken is geweest.

BDS Nederland op Twitter