10 February 2021

ICC: het “nieuwe begin” van Biden?

Volgens de Amerikaanse president is het Internationaal Strafhof (ICC) niet bevoegd om naar oorlogsmisdaden in de bezette gebieden te kijken. Het argument is zo fout als maar zijn kan: ‘Palestina is geen soevereine staat’. De regering Biden reageert hiermee op het goede nieuws dat het ICC zich wel bevoegd verklaard.

Het internationaal comité voor boycot, desinvesteren en sancties BNC, had voor het weekend al het besluit van het ICC verwelkomd om nu eindelijk tot actie over te gaan wat betreft het onderzoek naar oorlogsmisdaden in Gaza en de andere bezette gebieden. Dat Palestina geen soevereine staat is, is vooral te wijten aan de steun die de VS aan Israël geven: het Oslo-vredesproces heeft zich eindeloos voortgesleept zodat een levensvatbare Palestijnse staat niet tot stand kon komen. Op wens van Israël hebben de VS en Europa erkenning van de Palestijnse soevereiniteit over de bezette gebieden steeds tegengehouden.

Het Strafhof is een van de plekken in de internationale diplomatieke wereld waar het internationale recht nog serieus wordt genomen, ook al kan het door druk vanuit de VS en Israël jaren vertraging geven. Het nu genomen besluit van het Strafhof om actie te ondernemen zal hopelijk de twee dwarsliggers VS en Israël verder isoleren.

De redactie

BDS Nederland op Twitter