20 November 2017

Internationale kinderdag: 20 november

Een verdrag voor kinderen

Vandaag is het Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Op 20 november wordt er ieder jaar aan herinnerd dat kinderen speciale rechten hebben. UNICEF en de Verenigde Naties hebben op 20 november 1989 een verdrag aangenomen waarin de basisrechten van alle kinderen ter wereld zijn vastgelegd. Voluit: het Verdrag van de Universele Verklaring van de Rechten van het Kind. De achtergrond van dit verdrag is natuurlijk de bijzondere kwetsbaarheid van kinderen. Inmiddels is het verdrag door meer dan 190 landen ondertekend. Daaronder Israël, in 1990. De landen verplichten zich hiermee tot het beschermen van de rechten van kinderen in hun land.

De werkelijkheid

De werkelijkheid is soms lelijker dan wij zouden willen. Sinds begin dit jaar heeft het Israëlische leger 14 Palestijnse kinderen gedood, volgens het Palestijnse Bureau voor Statistiek (PCBS). In 2016 lag dat aantal op 35. Ongeveer 300 kinderen zitten op dit moment in Israëlische gevangenissen, zegt het PCBS in een verklaring in verband met de internationale kinderdag. Sinds oktober 2015 werden in totaal 4.000 kinderen gearresteerd. Palestijnse kinderen lijden bijzonder onder de permanente onveiligheid waarin zij leven en het gevoel (de realiteit) dat hun ouders en familie niet in staat zijn om hen te beschermen tegen de soldaten en de met het leger samenwerkende joodse kolonisten. Tot hun werkelijkheid behoort het verwoesten van Palestijnse huizen en nachtelijke invallen in huizen waarbij het zeer hard kan toegaan. Na zulke vaak hardhandige arrestaties volgen verhoren buiten aanwezigheid van familieleden die geregeld uitlopen op marteling. Kinderen maken 46% uit van de 4,5 miljoen Palestijnen in de bezette gebieden Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

In Jeruzalem

Het politiebewind waar de Palestijnse bevolking in bezet Oost-Jeruzalem mee te maken heeft is gericht op geleidelijke etnische zuivering van de Oude Stad en op het steeds verder inperken van het bezoek aan de voor moslims heilige al-Aqsa moskee. Er is nu door Israël een speciale politie eenheid opgericht om de toegang tot de moskee te bewaken. Sinds 1 november j.l. heeft de politie daar volgens The Palestinian Information Center (PIC) 41 arrestaties verricht. Onder de arrestanten bevonden zich 19 kinderen, een journalist, vier onderwijzers en zeven vrouwen onder wie een moeder en haar drie kinderen.

Foto (PIC): provocatie door kolonisten, vandaag op het al-Aqsa terrein.

de redactie

BDS Nederland op Twitter