22 January 2018

Interne strijd Labour: is Israelkritiek toegestaan?

Tony Greenstein

Tony Greenstein

Aanstaande donderdag zal een comité van de Engelse Labourpartij de bezwaren aanhoren tegen de schorsing in 2016 van Tony Greenstein als lid van de partij. De inzet is hoog, namelijk, mag er vrij geschoten worden op partijleden die fundamentele kritiek hebben op Israel en/of op het zionisme?

Moshé Machover, een Brits-Israelische activist en al vele jaren een bekende publicist over het Israelische kolonisme, de rechteloosheid van de Palestijnen en de ideologie daarachter, verdedigt Greenstein in artikelen die zijn te vinden op IOA of Mondoweiss. Hij geeft daar ook een grondige analyse van het verschil tussen zionisme en het jodendom of “joden”. Machover is mede-oprichter van de Socialistische Organisatie van Israel (Matzpen) en lid van de Labour Partij in Engeland. Het Labour Party National Constitutional Committee (NCC) heeft zichzelf ruim de tijd gegund met het behandelen van deze zaak uit 2016. Greenstein zelf verdedigt zich uiteraard ook en is niet kinderachtig over het NCC: “The fact that the NCC are happy to go along with this charade demonstrates that it is too kind by half to call them a Kangaroo Court. The Kangaroo is an inoffensive animal“. Nb: Een Kangaroo court is een rechtbank die zich niet houdt aan fatsoenlijke standaards in de rechtspraak.

De zaak kwam aan het rollen toen Greenstein vanuit de pro-Israellobby binnen de Labourpartij werd beschuldigd van antisemitisme. Labour bevond zich op dat moment in 2016 in een zeer zwakke positie en de linkse leider Corbyn werd van alle kanten aangevallen. De zeer pro-Israelische Conservatieve Partij leek glorieuze jaren tegemoet te gaan. Israel en zijn lobby maakten van de situatie gebruik om te proberen de pro-Palestijnse groep binnen Labour uit te schakelen. In Israelische en veel westerse media werd de campagne, die verder ging dan alleen de aanval op Tony Greenstein, beschreven als “een gevecht tegen het anitisemitisme binnen de Labourpartij”.

De zitting donderdag van het NCC zal waarschijnlijk slechts een fase zijn in een strijd die de komende jaren op veel plaatsen zal worden gevoerd. Het is ook voor de rest van Europa van belang hoe in de grote sociaal-democratische partij van Groot-Brittannië de kaarten geschud worden.

de redactie

foto: Tony Greenstein

BDS Nederland op Twitter