15 May 2018

Israel richt bloedbad aan in Gaza: 58 doden en ca. 2600 gewonden

Gisteren hebben ca. 40.000 Palestijnen bij het afscheidingshek gedemonstreerd voor hun recht op terug keer en tegen de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jerusalem. Bij het optreden van het Israëlisch leger tegen de demonstranten zijn 58 doden en ca. 1200 gewonden gevallen. De meeste doden en gewonden zijn veroorzaakt door kogels uit de aanvalsgeweren van het Israëlisch leger. Ook werden demonstranten bestookt van uit drones met traangas granaten. Journalisten die op afstand verslag deden van de gebeurtenissen werden eveneens gericht bestookt, zie https://www.aljazeera.com/news/2018/04/gaza-protest-latest-updates-180406092506561.html

Dit terwijl premier Nethanyahu 60km verder op samen met de dochter en schoonzoon van president Trump een feestje aan het vieren was ter gelegenheid van de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade. Hij deed het geweld van Israël af als zelfverdediging en gaf Hamas de schuld. Die zou volgens hem uit zijn op de vernietiging van Israel en zou het afscheidingshek willen doorbreken. Het Witte Huis bij monde van perswoordvoeder Raj Shah sprak zich in vergelijkbaar uit en voegde daar aan toe niet te zullen instemmen met een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak en verantwoordelijken van de vele doden en gewonden.

Beide gaan daarbij voorbij aan het recht van demonstreren van burgers. De eisen die de demonstranten hebben zijn legitiem, vastgelegd in internationale wetgeving en VN resoluties. Zij hebben het recht op terugkeer en zelfbeschikking over Oost Jerusalem. In Gaza zitten de mensen al 11 jaar opgesloten in de grootste openlucht gevangenis van de wereld. Omdat Israël ze etnisch geclassificeerd heeft tot een groep waar voor binnen Israel geen plaats zou zijn, hoewel ze daar in over grote meerderheid vandaan komen. Hun situatie verslechtert dagelijks en de VN heeft uitgesproken dat dit gebeid over anderhalf jaar definitief onleefbaar is.

Het met scherp schieten op demonstrerende ongewapende burgers zoals we dat zien bij het afscheidingshek in Gaza is een oorlogsmisdaad en een misdaadtegen de menselijkheid. Israël heeft de mogelijkheid de mobiele eenheid van de politie in te zetten samen met waterkanonnen om een demonstratie te beheersen. Dat zou een proportionele en gebruikelijke reactie zijn. Het excessieve geweld dient onderzocht te worden, de opdrachtgevers en uitvoerders ter verantwoording te worden geroepen. Israël beheerst sedert 1967 Gaza en heeft als bezetter de plicht de bevolking te beschermen.

De demonstraties en het geweld laten ook zien dan een politieke oplossing dringend gewenst is. Invulling van het recht op terugkeer, gelijke rechten voor al haar inwoners en zelfbeschikking bezet gebied. Van de huidige regering in Israël is slechts meer geweld te verwachten wat niet tot de oplossing van het probleem leidt. Van de regering Trump is niets te verwachten: zij staat pal achter Israël en heeft inmiddels een track record in het eenzijdig opzeggen van internationale verdragen en zichzelf boven wetten en regels te stellen. Het is dan ook aan Europa nu te stellen enough is enough en met voorstellen te komen tot een politieke oplossing en deze, waar nodig, af te dwingen.

 

 

BDS Nederland op Twitter