30 August 2019

Israël wil bevolking Gazastrook kwijt

Israël wil de bevolking van ‘de grootste gevangenis’ ter wereld wel helpen om te vertrekken. Op voorwaarde dat zij nooit meer terugkomen naar hun geboortegrond, in Gaza of waar dan ook in Israël. In de etnisch gesegregeerde staat Israël is de bevolkingsgroei van Palestijnen een strategische bedreiging. BDS Nederland moet dit beleid volgen en aan de kaak stellen. Ook in de Westelijke Jordaanoever zou iets dergelijks in de komende jaren kunnen gaan spelen.

Meer land, minder ‘Arabieren’

In verschillende publicaties hier en hier wordt bericht over uitlatingen door Israëlische politici wat betreft hun plannen en wensen ten aanzien van Gaza. Deze landstrook is nu dertien jaar hermetisch afgesloten. In die tijd waren er regelmatig geruchten over pogingen om de Palestijnse bevolking daar kwijt te raken aan Egypte. De twee miljoen mensen zouden dan terecht moeten komen in de Sinaï woestijn. De Egyptische militaire heersers zagen daar tot nu toe niets in omdat zij ook nu al geen greep krijgen op de bevolking daar.

De grote zorg van de opeenvolgende Israëlische regeringen is al vijftig jaar, dat de joodse meerderheid in het land wordt bedreigd door een meerderheid van Palestijnen. Een goed bewaard geheim, althans voor de westerse publieke opinie, is dat er nu al meer Palestijnen dan joden leven in het door Israël beheerste gebied.

Wie wil onze Palestijnen hebben?

Israël zou volgens deze publicaties Palestijnen willen ‘helpen’ om de Gazastrook te verlaten en zou bij ‘bepaalde landen’ hebben gesondeerd of zij Palestijnen zouden willen opnemen. Die laatste pogingen hebben gefaald, zoals dus eerder al bij Egypte. In een interview met de Israëlische legerradio heeft de uiterst rechtse politica Ayelet Shaket kritiek gespuid op de praktische onmogelijkheid voor de Palestijnen in de Strook om het gebied te verlaten. Zij combineerde dat met waarschuwingen dat er een bevolkingsexplosie gaande is in dit gebied.

Deze openhartigheid van Shalet heeft ongetwijfeld met de verkiezingen in Israël te maken, maar geeft een goed inzicht in de discussies die in het land achter de schermen gaande zijn.

De redactie

Foto: Ayelet Shaket, they should go

BDS Nederland op Twitter