18 December 2020

Israëlische ambassadeur maakte een antisemitische video

Asa Winstanley via Electronic Intifada

De nieuwe ambassadeur van Israël in het VK sterotypeerde een joodse mensenrechtengroep in antisemitische termen, bericht The Electronic Intifada vandaag.

In een Hebreeuwse YouTube-video vorig jaar bespotte Tzipi Hotovely Breaking the Silence als gemotiveerd door geld.

In een grove karikatuur beeldt de grotendeels geanimeerde video de activisten van de groep af die hun geld verliezen en vervolgens zeggen ze: “Oy vey! Mijn Duitse euro! ”

Voorstellingen van Joden als hebzuchtig zijn een belangrijk thema in de geschiedenis van antisemitische stereotypen.

Hotovely heeft de video vorig jaar op haar YouTube-kanaal vrijgegeven als onderdeel van haar campagne bij de voorverkiezingen van de regerende Likud-partij.

Hieronder kun je een versie bekijken met ondertitels in het Engels. De oorspronkelijke video staat bij het artikel op website electronicintifada.net

Hotovely en de Israëlische ambassade hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

De onthulling dat Hotovely een anti-joods stereotype promootte, stelt haar bloot aan beschuldigingen van hypocrisie.

“Corbyn is een reëel gevaar”

Ze kwam tussenbeide in de algemene verkiezingscampagne van Groot-Brittannië vorig jaar toen ze de plaatsvervangende minister van Buitenlandse Zaken van Israël was.

Hotovely beschuldigde toenmalig Labour-leider Jeremy Corbyn van antisemitisme.

“Corbyn is een reëel gevaar voor de betrekkingen tussen Israël en Groot-Brittannië”, zei ze. “De dingen die Corbyn zegt, en de wind die vandaag door Labour waait, is een wind van antisemitisme … deze verkiezingen zijn echt een noodlottige verkiezing.”

Antisemitisme-expert en oprichter van het Instituut voor Joods Beleidsonderzoek Antony Lerman vertelde The Electronic Intifada dat de video aantoonde ‘de mate waarin de’ principes ‘en praktijk van hard-rechts Joods etnisch-nationalisme nu gewoon de nieuwe norm zijn in de Israëlische politiek. . ”

Lerman beschreef de video als een “antisemitische trope” en zei: “Voor Hotovely is de enige definitie van antisemitisme die er toe doet, het niet steunen van Israël, wat er ook gebeurt.”

De Hebreeuwse vertaler en Israël-expert Dena Shunra zei dat de video “de meest antisemitische trope was die ik vandaag heb gezien, en dat zegt iets.”

Breaking the Silence is een mensenrechtengroep opgericht door Israëlische Joden. Het publiceert de getuigenissen van voormalige Israëlische soldaten en legt de misstanden van het leger tegen Palestijnen bloot.

Deze en andere Israëlische mensenrechtenorganisaties worden vaak geconfronteerd met opruiende campagnes waarin ministers van de regering naar hen verwijzen als “verraders” en “vijanden”.

In de video deed Hotovely een beroep op leden van de Likud-partij om haar te herverkiezen als kandidaat voor het parlement, met de slogan ‘Sterk tegen links’.

De video schept erover op dat Hotovely tijdens haar tijd als plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken “een oorlog tegen BDS” uitvoerde – de door Palestijnen geleide beweging voor boycot, desinvestering en sancties – en dat ze “de financieringsroutes van extreem links” heeft opgedroogd.

“Oy vey! Mijn Duitse euro! “

Het zogenaamde “extreem-links” in de video zijn de Israëlische mensenrechtenorganisaties B’Tselem en Breaking the Silence. De video toont Hotovely als een Israëlische superheld.

Het beeldt af dat de twee voornamelijk joodse groepen worden overladen met Europees geld, waardoor ze hun snode activiteiten kunnen uitvoeren. Super-Hotovely arriveert dan ter plaatse om de “extreme” Joodse activisten uit te schakelen en het geld uit hun handen te strooien. Op dat moment wordt de Breaking the Silence-activist afgebeeld met een tekstballon met de tekst “Oy vey! Mijn Duitse euro! ”

Tzipi Hotovely is een hard-rechtse activist die jarenlang heeft gewerkt om de uitbreiding van Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever te bevorderen – een oorlogsmisdaad .

Ze kwam onlangs onder vuur te liggen van de Brits-joodse groep Na’amod nadat ze de Nakba – de etnische zuivering van de Palestijnen door zionistische milities in 1948 – ‘een zeer populaire Arabische leugen’ had genoemd.

Lees het hele artikel op electronicintifada.net

 

 Doneer 

BDS Nederland op Twitter