13 January 2018

Kaartje voor Ahed al-Tamimi

Gisteren deed The Rights Forum het voorstel om de 16-jarige Palestijnse tiener Ahed al-Tamimi een kaartje te sturen. Wij nemen dat idee graag over. Op 19 december werd Ahed ‘s nachts door de Israëlische politie van haar bed gelicht. Sindsdien wordt zij vastgehouden in een Israëlische cel. Aanleiding voor haar gewelddadige aanhouding was een enkele dagen eerder opgenomen video, waarop zij en haar nicht Nur (21) te zien zijn terwijl zij zacht slaand en schoppend twee Israëlische militairen van hun erf duwen, nadat deze militairen eerder met grof geweld hun dorp waren binnengevallen voor een strafexpeditie.

890

Enkele dagen daarvoor werd haar neef Mohammed al-Tamimi (15 jaar) van dichtbij in zijn hoofd geschoten door Israëlische militairen. Mohammed werd in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis en overleefde ternauwernood. Ahed is door de Israëlische militaire openbare aanklager beschuldigd van twaalf “criminele activiteiten”. Ze kan – op haar 16-jarige leeftijd – tot een jarenlange gevangenisstraf worden veroordeeld. Het verhaal is hiermee niet afgelopen. Op woensdag 3 januari werd een ander lid van de familie al-Tamimi, de 17-jarige Musab, bij een demonstratie in een buurdorp door een Israëlische militair in zijn nek geschoten.

Onderzoek door journaliste Yumna Patel wijst uit dat sprake was van een aangekondigde executie. Musab was een dag eerder door Israëlische militairen opgepakt en naar zijn huis gebracht. Daar werden foto’s van hem genomen en werd zijn familie door een Israëlische officier gewaarschuwd voor de gevolgen: “We will show you what will happen to him.” De volgende ochtend werd Musab tijdens een nieuwe inval van het Israëlische leger van dichtbij doodgeschoten. Volgens de getuigen gebeurde dat gericht, nadat Musab door de militairen was geïdentificeerd.

Wil je Ahed een hart onder de riem steken en laten weten dat je solidair met haar bent? Stuur haar een kaartje:

Ahed Tamimi

HASHARON PRISON

BEN YEHUDA

PO BOX 7

40 330 ISRAEL

BDS Nederland op Twitter