6 November 2020

Kom nu in actie! Na een hongerstaking van 100 dagen wordt Maher Al-Akhras’ leven acuut in gevaar in Israelische detentie.

Na een hongerstaking van 100 dagen wordt Maher Al-Akhras’ leven acuut in gevaar in Israelische detentie. Kom nu in actie!

Foto: PNN

Oproep van Boycott National Committee:

We roepen solidariteitsgroepen over de hele wereld op om de druk op het Israelische apartheidsregime te vergroten om hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

De Palestijnse burger Maher Al-Akhras, een 49-jarige vader van zes kinderen, is sinds 27 juli 2020 in hongerstaking – vandaag 100 dagen. Hij protesteert tegen zijn administratieve detentie – detentie zonder aanklacht of proces – door de Israelische bezettingstroepen. Dit is de vijfde keer dat Israel hem heeft gearresteerd. Zijn enige eis is om vrijgelaten te worden.

Hoewel de gezondheid van Al-Akhras verslechtert en zijn leven groot gevaar loopt, blijft het Israelische apartheidsregime, met medeplichtigheid van het Hooggerechtshof, hem onder bewaking houden in een Israelisch ziekenhuis.

De Palestijnse Mensenrechtenorganisatie (PHROC) zei dat Maher “geconfronteerd wordt met een ernstige en onmiddellijke bedreiging van zijn leven in het Kaplan Medical Center. Als gevolg van een tekort aan zouten en vloeistoffen in zijn lichaam en zijn weigering om voedingssupplementen te nemen, heeft Maher regelmatig toevallen, acute hoofdpijn, aanzienlijke zwakte in zijn gezichtsvermogen en gehoor en hevige pijn over zijn hele lichaam, vooral zijn borst.”

Michael Lynk, de speciale VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden, riep op tot de onmiddellijke vrijlating van al-Akhras en een einde aan Israels illegale praktijk van administratieve detentie. De Internationale Vereniging van Democratische Advocaten drong aan op onmiddellijke vrijlating van al-Akhras en riep regeringen, waaronder de Amerikaanse regering en Europese regeringen, op om hun steun aan Israelische oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te beëindigen.

Het Palestijnse BDS National Committee (BNC), de grootste coalitie in de Palestijnse samenleving, roept solidariteitsgroepen wereldwijd op om de druk op Israel te vergroten om Maher Al-Akhras onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Het extreemrechtse regime van Israel moet worden gedwongen door middel van BDS en andere vormen van vreedzame druk om aan zijn verplichtingen onder internationaal recht te voldoen en de Palestijnse rechten te respecteren, inclusief politieke gevangenen.

Israelische en internationale bedrijven die profiteren van Israels opsluiting, militaire bezetting en apartheid moeten ernstige gevolgen ondervinden in termen van het verliezen van contracten, biedingen en investeringen. Een krachtige manier om Palestijnse rechten te ondersteunen, is door boycots te steunen van die bedrijven, waaronder Elbit Systems, voor het verkopen van wapens die in de praktijk zijn getest op Palestijnen; G4S, voor het leiden van de centrale politieopleiding van Israel; en HP, voor het leveren van technologie voor onder meer de Israelische checkpoints en de apartheidsregistratie.

Administratieve detentie is een procedure die de Israelische bezettingsautoriteiten in staat stelt gevangenen voor onbepaalde tijd vast te houden op basis van “geheime” informatie zonder hen te beschuldigen of hen een eerlijk proces te geven. In de praktijk maakt Israel routinematig gebruik van administratieve detentie in strijd met de strikte parameters die zijn vastgelegd in het internationaal recht.

Volgens de Palestijnse organisatie voor de rechten van gevangenen Addameer houdt Israel momenteel meer dan 4.400 Palestijnse politieke gevangenen, 350 administratieve gevangenen en 155 kindgevangenen vast in zijn kerkers. Israel maakt regelmatig gebruik van marteling en mishandeling tegen Palestijnse gevangenen, waaronder kinderen, zoals gedocumenteerd door Palestijnse, Israelische en internationale mensenrechtenorganisaties.

Bovendien heeft Israel de Palestijnse politieke gevangenen onvoldoende beschermd tegen het coronavirus. Alleen al op de laatste dag kondigde Israel meer dan 73 nieuwe gevallen van COVID-19 aan onder Palestijnse gevangenen in de “Gilboa” -gevangenis.

Dit is het moment om in actie te komen om het leven van Maher Al-Akhras te redden en de fundamentele mensenrechten van alle Palestijnen te verdedigen.

BDS Nederland op Twitter