16 January 2020

Kritiek VN op anti-BDS motie Duits parlement.

Speciale rapporteurs van de VN waarschuwden de Duitse regering in oktober dat de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt. Berlijn vond nog geen tijd voor een antwoord. Op 17 mei vorig jaar nam een grote meerderheid in de Duitse Bondsdag een motie aan die twee dingen bij elkaar veegt: het ‘krachtdadig weerstaan van de BDS Beweging en het bestrijden van antisemitisme’. Voor de motie stemden alle ‘mainstream’-partijen, CDU/CSU, SPD, de liberalen (FDP) en de Groenen. Op 18 oktober 2019, ontving de Duitse regering een brief van de VN-rapporteurs onder wie Michael Lynk, de Speciale Rapporteur voor de situatie van de mensenrechten in de Palestijnse gebieden die zijn bezet sinds 1967. De brief bevat een heldere analyse van het gevaar voor de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering en vereniging.

Duitse regering zwijgt

De VN-rapporteurs hebben hun brief vorige maand openbaar gemaakt nadat zij tevergeefs hebben gewacht op een antwoord van de Duitse regering. De motie van de Bondsdag is niet bindend maar heeft inmiddels al wel geleid tot aanvallen op de vrijheid van artiesten, journalisten en andere vooraanstaande figuren.

Ook Groenen kruipen tegen anti-BDS aan

De website Electronic Intifada schenkt al maanden terecht aandacht aan deze kwestie, die des te verontrustender is omdat ook een partij als de Groenen hierin meeloopt. Bovenstaand artikel is gebaseerd op een artikel dat gisteren verscheen op Electronic Intifada en waaraan werd meegewerkt door de Nederlandse publiciste Adri Nieuwhof.

De redactie

Foto: aankondiging actie tegen motie Bondsdag

BDS Nederland op Twitter