19 April 2020

Maken de EU en de pandemie de weg vrij voor wereldwijde Israëlische spionage?

(bron: Ali Abunimah in Electronic Intifada)

De coronavirus pandemie is een geweldige kans voor regeringen en spionagebedrijven om hun grip op het leven van mensen uit te breiden.

Volksgezondheidsautoriteiten zeggen dat het traceren van contacten cruciaal is om algemene lockdowns te beëindigen en nieuwe uitbraken van het virus snel te stoppen, tenminste totdat er een vaccin is ontwikkeld.

Dat betekent dat er waarschijnlijk wereldwijd een markt zal zijn voor veelbelovende bewakingstechnologie om iedereen die aan het virus wordt blootgesteld snel te identificeren. Het gevaar is dat dit soort opdringerige surveillance permanent wordt.

Een bedrijf dat deze kans wil grijpen, is de beruchte Israëlische NSO-Groep. Dit bedrijf produceert malware, Pegasus genaamd, die stiekem op de mobiele telefoon van een doelwit kan worden gezet. Het kan dan worden gebruikt om vrijwel alle privé-informatie terug te leiden naar degenen die achter de spionage zitten, waaronder opnames, screenshots, wachtwoorden en e-mail- en sms-berichten.

De veelgeprezen Israëlische technologie-industrie heeft nauwe banden met het militaire en inlichtingenapparaat van het land, dat de Palestijnen onder militaire bezetting gebruikt als onwillige cavia’s voor systemen die vervolgens op de markt worden gebracht in andere landen.

Het lijkt er nu op dat de Europese regeringen bereid zijn de vruchten van deze schandelijke onderdrukkende structuur te omarmen onder het voorwendsel dat ze de pandemie bestrijden.

Het Pegasus programma van de NSO-Groep, dat alleen aan overheden wordt verkocht, wordt in tientallen landen gebruikt tegen journalisten en mensenrechtenactivisten. Vermoedelijke gebruikers zijn onder meer Marokko, Mexico, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Kazachstan.

Pegasus was ook betrokken bij de moord op Jamal Khashoggi, de Saoedische journalist die in 2018 naar het consulaat van zijn land in Istanbul werd gelokt en op brute wijze vermoord en in stukken gehakt.

Amnesty International, waarvan het personeel het doelwit was van de malware van de NSO-Groep, heeft het bedrijf voor de rechter gedaagd aan om hun rol bij deze schandelijke spionage te stoppen.

Ook Facebook heeft een aanklacht ingediend tegen de NSO-Groep omdat het naar verluidt zijn WhatsApp-berichtenplatform heeft gecompromitteerd om regeringen te helpen ongeveer 1400 mensen op vier continenten te bespioneren.

Real time tracking

Nu zijn privacy- en mensenrechtendeskundigen bezorgd dat de NSO-groep voorop loopt in een door de Israëlische regering gesponsorde coronavirusspionage die in andere landen zou kunnen worden overgenomen.

De Israëlische minister van Defensie, Naftali Bennett, schepte vorige maand op dat zijn ministerie en het Israëlische leger samen met de NSO-groep een systeem hadden ontwikkeld waarmee de Israëli’s de kans op besmetting met het nieuwe coronavirus kunnen turven.

Volgens het Israëlische zakenblad Globes “zal het systeem informatie over Israëli’s verzamelen, die in real time bijwerken en elke Israëliër een‘ infectieclassificatie’ toekennen op een schaal van één tot tien.”

Vice kreeg een kijkje in de technologie van de NSO-Groep. Het tijdschrift beschrijft het systeem dat door de NSO-Groep is gemaakt, en een soortgelijk systeem dat is ontwikkeld door het Italiaanse bedrijf Cy4Gate, als “in wezen hulpmiddelen voor massaal toezicht die overheden en gezondheidsautoriteiten zouden helpen de bewegingen van elke burger, en met wie ze in contact komen, te volgen.”

Hiervoor heeft de NSO-Groep volgens Vice “de gebruikersinterface en het analytische hulpmiddel dat ze al hadden ontwikkeld aangepast zodat het kan worden gebruikt naast de krachtige malware Pegasus, die mobiele telefoons kan hacken en gegevens zoals foto’s, berichten en telefoontjes daarvan kan downloaden.”

Het nieuwe systeem, Fleming genaamd, “laat analisten volgen waar mensen naartoe gaan en wie ze waar en hoe lang ontmoeten.”

Individuen zouden zogenaamd willekeurige ID-nummers hebben gekregen om hun privacy te beschermen, maar een bron van de NSO-groep vertelde Vice dat de overheid de informatie kan ‘de-anonimiseren’ wanneer dat nodig is.

In feite is dit real time tracking van iedereen.

“Dit is een uiterst cynische poging van een berucht spywarebedrijf om de massa-spionage markt op te gaan”, vertelde John Scott-Railton, senior onderzoeker aan het Citizen Lab van de University of Toronto, aan Vice.

Citizen Lab heeft een cruciale forensische rol gespeeld bij het blootleggen van hoe NSO Groep-spyware over de hele wereld wordt misbruikt.

“Iedereen ter wereld wil zo snel mogelijk weer een normaal leven. De hausse in bewakingstechnologie kan gemakkelijk betekenen dat we moeilijk terug kunnen naar de normale verwachting van privacy”, voegde Scott-Railton daaraan toe.

Zoals Vice opmerkt, delen mobiele telefoonmaatschappijen in onder meer Italië, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk “de locaties van klanten al met hun respectievelijke regeringen in een poging de verspreiding van het virus te volgen.”

Europees enthousiasme

Hoewel er geen meldingen zijn dat deze regeringen de systemen van de NSO-groep gebruiken, zijn er verontrustende tekenen dat de Europese Unie en haar lidstaten de Israëlische technologie voor massatoezicht willen omarmen onder het mom van bestrijding van COVID-19.

Maandag tweette de Nederlandse ambassade in Tel Aviv: “We zijn op zoek naar Nederlandse bedrijven die willen samenwerken met een Israëlische partner in een unieke aanbesteding voor slimme digitale oplossingen voor corona (zoals apps) door het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid.

https://twitter.com/NLinIsrael/status/1249591571638636544?s=20

 

 

 

 

 

En Emanuele Giaufret, de ambassadeur van de Europese Unie in Tel Aviv, publiceerde een opiniestuk in de Jerusalem Post waarin hij opschepte dat het 27-koppige blok “zijn wetenschappelijk en technologisch onderzoek inzet om COVID-19 te bestrijden”, een inspanning die “samenwerkingsprojecten omvat” met Israël. ‘

Volgens Giaufret heeft de EU ongeveer 150 miljoen dollar uit haar wetenschapsprogramma Horizon 2020 gereserveerd “om wetenschappelijke teams in heel Europa en in partnerlanden, waaronder Israël, te financieren om snel een vaccin tegen COVID-19 te vinden.”

Hij voegt eraan toe dat het doel van de inspanning is om “de diagnostiek, paraatheid, klinische zorg en behandeling te verbeteren.”

Deze activiteiten zijn breed genoeg om de financiering van spionage te omvatten, vooral aangezien Horizon 2020 de afgelopen jaren al is gebruikt om geld door te sluizen naar Elbit Systems, en andere bedrijven in de Israëlische oorlogsindustrie.

De altijd uitgeslapen Elbit zet zichzelf momenteel in de markt als leverancier van technologie om de pandemie te bestrijden.

De Israëlische minister van defensie Bennett heeft duidelijk gemaakt dat hij het coronavirusmonitorsysteem van de NSO-groep wil exporteren.

En Sky News meldde eerder deze maand dat NSO Group ‘contact heeft opgenomen met een aantal westerse landen om hun coronavirus-tracking-software te pitchen’.

Getest op Palestijnen

Israëls slechte behandeling van Palestijnen, inclusief haar eigen staatsburgers, tijdens de pandemie volgt hetzelfde patroon van racisme, geweld en verwaarlozing dat de grondslag is voor de staat.

Palestijnse arbeiders uit de bezette Westelijke Jordaanoever hebben geen andere keuze dan voor Israëlische werkgevers te werken als ze hun families willen voeden.

Terwijl ze in Israël zijn, worden ze blootgesteld aan het virus met het risico dat ze dat dan terugbrengen naar hun eigen gemeenschap.

Maar Israëls systematische minachting voor de gezondheid en veiligheid van de Palestijnen heeft haar er niet van weerhouden hen te dwingen experimentele proefpersonen te zijn voor haar controle- en bewakingstechnologieën.

“Palestijnen die willen verifiëren of hun verblijfsvergunning in Israël nog geldig is, hebben van Israël de opdracht gekregen om een app te downloaden die het leger toegang tot hun mobiele telefoons geeft”, meldde de krant Haaretz vorige week in Tel Aviv.

“Met de app kan het leger de locatie van de mobiele telefoon van de Palestijnen volgen, evenals de meldingen die ze ontvangen, bestanden die ze downloaden en opslaan en de camera van het apparaat.”

Haaretz legt niet uit hoe dergelijke opdringerige software iets te maken heeft met de bestrijding van het virus, en ook niet wie deze specifieke app heeft gemaakt.

Maar de Israëlische media hebben bevestigd dat de Israëlische cyberwarfare eenheid Unit 8200 van het leger betrokken is bij het coronavirusproject van de NSO-groep.

In 2014 onthulden veteranen van Unit 8200 dat “de Palestijnse bevolking onder militair gezag volledig wordt blootgesteld aan spionage en bewaking door de Israëlische inlichtingendienst”.

De Israëlische agenten bekenden dat de informatie die ze hielpen verzamelen en opslaan ‘onschuldige mensen schaadt’.

“Het wordt gebruikt voor politieke vervolging en om verdeeldheid te creëren binnen de Palestijnse samenleving door collaborateurs te werven en delen van de Palestijnse samenleving tegen elkaar op te zetten”, voegde ze eraan toe. Nu krijgt de rest van de wereld de Palestijnse behandeling.

“Wat er in Palestina gebeurt, blijft niet in Palestina”, merkt de waakhond Who Profits op, op een nieuwe webpagina gewijd aan het monitoren van hoe de COVID-19-crisis verloopt in de context van de Israëlische bezetting:

Een belangrijke reden waarom Israël voortdurend zijn portefeuille van repressie wil diversifiëren, is dat het die later kan omzetten in economische winst en politieke winst.

De coronavirus pandemie biedt Israël de perfecte gelegenheid om op deze manier spionage op de markt te brengen.

En er zijn alle aanwijzingen dat de Europese Unie – in overeenstemming met haar ongebroken staat van medeplichtigheid – bereid is Israël te helpen zijn spionage uit te breiden tot vrijwel iedereen ter wereld.

 

BDS Nederland op Twitter