26 January 2020

Nieuw rapport: onheilige alliantie tussen Israël en etnisch hindoe nationalisme

Over India waait de laatste jaren een gure wind van hindoe nationalisme en moslimhaat. Israël surft mee op deze ontwikkeling. Niet slecht voor de export van wapens en landbouwtechnologie.

Een uitvoerig rapport van BDS India, People’s Dispatch and Newsclick.in brengt de groeiende afzet naar India in beeld van de Israëlische wapenindustrie en van verwante sectoren als ‘crowd control’, spionage software (de beruchte NSO Group wordt ook hier genoemd) en de opleiding van militairen en politiemensen. In de slipstream profiteert – net als dat gebeurt in Zuid-Amerika en elders in armere landen – de Israëlische landbouwtechnologie.

India is al een aantal jaren de grootste afnemer van de Israëlische wapensector: bijna 50% van deze export. De huidige regering Modi haalt nu in snel tempo ook de politieke banden aan. Vooral is men aan Indiase kant geïnteresseerd in de ideologische en militair-politionele kant van de onderdrukking van de Palestijnen. Daarbij is er een duidelijke relatie met de harde politiek ten opzichte van de moslims, bijvoorbeeld in Kashmir.

Israëlische defensie bedrijven die exporteren naar landen zoals India, Ruanda, Myanmar en de Filippijnen hebben binnenslands geen last kritiek op corruptie, steekpenningen en schending van mensenrechten. Ook het feit dat Israëlische bedrijven actief joint ventures aangaan met dubieuze Indiase partners levert daarom geen probleem op. Het rapport noemt voorbeelden (o.a.: Kalyani Rafael Advanced Systems in Hyderabad).

Deze warme banden tussen Israël en India zijn een extra reden om hier in Europa kritisch te kijken naar de overdracht van Europese technologie naar Israël die plaatsvindt in het EU programma Horizon.

de redactie

foto: Netanyahu en Modi

BDS Nederland op Twitter