17 November 2014

Open brief aan Sinterklaas en de Kerstman

De speculaasjes, pepernoten, kerstversieringen en kerstbomen vullen weer de winkels en dus weten wij dat het heerlijk avondje en die knusse dagen rond Kerst in aantocht zijn. Een duidelijker signaal is er niet.

Van oudsher weten wij ook dat U beiden tijdens deze laatste weken van het jaar gul en goedhartig schenkt aan groot en klein en iedereen weet te verblijden met een presentje. Op de verlanglijstjes staan nog vaak de gebruikelijke wensen, maar gelukkig worden er ook steeds meer eerlijke producten gevraagd.

DocP wil nog een stapje verder gaan en vindt dat ook producten van bedrijven die banden hebben met de Israëlische bezettingspolitiek niet thuishoren in de schoen of onder de boom. DocP denkt dan bijvoorbeeld aan huidverzorgingsproducten van Ahava, een printer van HP (past niet eens in een schoen), een sieraad van Siebel, Curver plastic bewaardoosjes of artikelen van Sodastream (om zelf “bubbels” te maken).

Veel beter kunt u dan, lieve Sinterklaas en Kerstman, een eerlijk cadeau uitzoeken. Om uw keuze te vergemakkelijken vindt U hieronder een paar suggesties:

 • Sunbula is een Fair Trade organisatie in Jeruzalem die Palestijnse minderheidsgroepen ondersteunt door hun traditionele met de handgemaakte producten te verkopen. Op www.sunbula.org staat een keur van cadeautjes: van laptoptassen tot (olijfhouten) sieraden, van baby pakjes tot kussenovertrekken.
 • U kunt ook een olijfboom cadeau geven. Door middel van het planten van olijfbomen samen met Palestijnse boeren wordt de hoop op een betere toekomst levend gehouden. Op http://www.planteenolijfboom.nl/home staat alle informatie.
 • Als er een boek gevraagd wordt, kunt U, lieve Sinterklaas en Kerstman, ook besluiten een boek over de situatie van de Palestijnen geven. Wij raden van harte één van de onderstaande boeken aan:
  • “Ochtend in Jenin” van Susan Abulhawa: de geschiedenis van een volk door de ogen van vier generaties vrouwen en van hun kleinkind, zoon, broer en oom …… aan de overkant.
  • “Een schreeuw om recht” van Dries van Agt, oud-premier die in zijn boek de tragedie van het Palestijnse volk blootlegt.
  • Voor de reislustigen de “Palestine Bradt Travel Guide” en voor de echte doortrappers “Walking Palestine” van Stefan Szepesi met maar liefst 25 schitterende wandelroutes in de Westbank.

Er is een ruime keuze uit kritische boeken over Israël / Palestina. Meer leestips, zowel fictie als non-fictie, vindt u o.a. op http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2008/mei/leestips-israel-en-de-bezette-gebieden.html.

 Dus, lieve Sinterklaas en lieve Kerstman, wij hopen dat u bij ieder presentje dat u uitzoekt een bewuste en weloverwogen keuze maakt. Maak groot en klein in Nederland én in Palestina blij en zorg dat de decembermaand meer en meer een maand wordt van solidariteit en saamhorigheid.

Voor iedereen een heerlijk avondje en een vredige Kerst toegewenst.

 

DocP Verlanglijstje

 1. Het beëindigen van de bezetting en de voortgaande kolonisering van de Palestijnse en Arabische gebieden die in juni 1967 bezet werden (VN Resolutie 242) en het afbreken van de muur (uitspraak Internationaal Gerechtshof 2004).
 2. Het erkennen van de fundamentele rechten en de volledige gelijkwaardigheid van de Arabisch-Palestijnse inwoners van Israël (VN Verdrag tegen Apartheid);
 3. Het respecteren, beschermen en promoten van de rechten van Palestijnse vluchtelingen om terug te keren naar hun huizen en bezittingen (VN Resolutie 194).
BDS Nederland op Twitter