1 June 2016

Overspeelt Israëllobby zijn hand in Frankrijk?

De boycot van de boycot strandt op onafhankelijke rechter.

In de Zuid-Franse stad Toulouse heeft een rechter de boycotbeweging een flinke opsteker gegeven. De organisatie Attac was door de burgemeester van Toulouse verboden om een bijeenkomst houden in de zaal “Osete”. Gisteren, dinsdagavond was daar een optreden gepland van Mohammed Khatib en de Eric Hazin. Hazin is schrijver en Khatib is actief in Samidoun, het Palestijns netwerk voor solidariteit met gevangenen (Palestinian Prisoner Solidarity Network). De rechter oordeelde dat Attac het recht had om de zaal te huren. Het doel, het promoten van de boycot van Israëlische apartheid, valt onder de vrijheid van meningsuiting. Het rechterlijk tribunaal, omschreef de actie van de burgemeester als, een “serious attack, manifestly illegal to the fundamental right of freedom of assembly”. Toulouse moet bovendien een bedrag aan Attac betalen vanwege geleden schade. Gisteravond zou de bijeenkomst in “Osete” dan ook doorgaan vanaf 20.30 uur.

De gebeurtenissen in Toulouse zijn ook op Europese schaal van groot belang. Frankrijk is het grootste land waar de regering openlijk en vrij fanatiek probeert om de BDS beweging in de criminele sfeer te drukken. Dat heeft de afgelopen tijd tot enkele verontrustende acties geleid van de politie, met openlijke steun van de regering in Parijs. Met name premier Manuel Valls heeft zich daarbij van een zeer pro-Israëlische kant laten zien. Dit is des te opvallender omdat Frankrijk de laatste jaren een slechte staat van dienst heeft als het gaat om de gelijke behandeling van de vijf miljoen moslims in het land en het onderdrukken van protesten daartegen. Extra pikant is het feit dat aanstaande vrijdag de internationale diplomatie zich verzamelt in Parijs om onder leiding van de regering in Parijs het vredesproces een doorstart te geven. De Fransen hebben zich de afgelopen weken zeer ingespannen om Israël niet tegen de haren in te strijken.

De gebeurtenissen in Toulouse werpen de vraag op of Israël en zijn (sterke) lobby in Frankrijk niet bezig zijn hun hand te overspelen. De pogingen om de Israël boycot te criminaliseren (en impliciet andere vormen van Israëlkritiek verdacht te maken) lijkt momenteel geen succes te hebben en misschien zelfs contraproductief te zijn. Het Front National van Marine le Pen (de madame Wilders van Frankrijk) kijkt waarschijnlijk vanaf de zijlijn glimlachend toe: zij zullen, als zij volgend jaar de verkiezingen winnen, waarschijnlijk geen geduld hebben met onafhankelijke rechters en de vrijheid van meningsuiting. Het is goed nieuws vanuit Toulouse, maar de strijd voor de rechten van de Palestijnen is nog niet gewonnen.

de redactie

BDS Nederland op Twitter