24 April 2020

Palestijn in beroep tegen Nederlandse immuniteit oorlogsmisdaden voor Benny Gantz

Generaal Benny Gantz, rechts, informeert commandanten op 20 juli 2014, dezelfde dag dat de Israëlische troepen het ouderlijk huis van Ismail Ziada in de Gazastrook bombardeerden. Ziada is bezig met een Nederlandse rechtszaak tegen Gantz, die op het punt staat de functie van vice-premier van Israël op zich te nemen. (via Flickr)

Bron: Ali Abunimah op Electronicintifada.net

Benny Gantz  wordt binnenkort beëdigd als de vice-premier van Israël in een coalitieregering met premier Benjamin Netanyahu.

Als de deal volgens plan verloopt, neemt Gantz het over 18 maanden over als premier.

Ondertussen zal Gantz geconfronteerd worden met pogingen om hem verantwoordelijk te houden voor misdaden gepleegd tijdens de aanval door Israël op Gaza in de zomer van 2014, toen hij de stafchef van het Israëlische leger was.

Ismail Ziada heeft woensdag beroep aangetekend tegen een uitspraak van een Nederlandse rechtbank waarin Gantz en de voormalige luchtmachtchef van Israël, Amir Eshel, immuniteit kregen tegen een rechtszaak over oorlogsmisdaden.

Ziada, een Palestijns-Nederlandse staatsburger, heeft Gantz en Eshel aangeklaagd voor een dodelijke bomaanval op het huis van zijn familie in Gaza.

Ismail Ziada klaagde de twee Israëlische generaals aan wegens de dood van zes familieleden tijdens de aanval door Israël op Gaza in 2014. (via Facebook)

De aanval op 20 juli 2014 verpulverde het drie verdiepingen hoge gebouw in het al-Bureij vluchtelingenkamp.

Ziada’s 70-jarige moeder Muftia, zijn broers Jamil, Yousif en Omar, schoonzus Bayan en de 12-jarige neef Shaban kwamen erbij om het leven, evenals een zevende persoon die op bezoek was bij de familie.

Ziada klaagde de Israëlische generaals aan voor meer dan $600.000 aan schadevergoeding plus kosten.

Israëls aanval op Gaza die zomer heeft meer dan 2.200 Palestijnen gedood, waaronder 550 kinderen. Een onafhankelijk onderzoek in opdracht van de VN-Mensenrechtenraad vond uitgebreid bewijs van Israëlische oorlogsmisdaden.

Maar in januari seponeerde de rechtbank in Den Haag de zaak van Ziada en verleende Gantz en Eshel immuniteit op grond van het feit dat ze hun vermeende misdaden hadden gepleegd terwijl ze in een officiële hoedanigheid handelden.

Deze uitspraak ging rechtstreeks in tegen het standpunt dat zelfs de Nederlandse regering steunt, dat immuniteit niet geldt voor internationale misdrijven zoals oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide.

Belangrijker nog was dat de Nederlandse rechtbank de Neurenbergse Principes verwierp, die waren ingesteld met de processen van Nazi-leiders na de Tweede Wereldoorlog. Deze principes stellen dat individuen hun verantwoordelijkheid niet kunnen ontlopen omdat ze als staatshoofd of regeringsfunctionaris handelden, of omdat ze bevelen van een meerdere opvolgden.

In hoger beroep wordt gesteld dat “de rechtbank een fout heeft gemaakt in het besluit om de beklaagden functionele immuniteit te bieden, aangezien dergelijke immuniteit niet geldt voor oorlogsmisdaden”, stelt een persbericht van de Palestine Justice Campaign, die de juridische inspanningen van Ziada ondersteunt.

Ziada wordt vertegenwoordigd door de vooraanstaande mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld, die onlangs een zaak won die de Nederlandse regering dwong om slachtoffers en overlevenden van haar koloniale misdaden in Indonesië in de jaren veertig een schadevergoeding te betalen.

De Israëlische regering heeft alles in het werk gesteld in het werk gesteld om de voormalige generaals te beschermen tegen aansprakelijkheid voor een Nederlandse rechtbank.

Ziada’s campagne voor gerechtigheid is daarentegen een inspanning van onderop die wordt ondersteund door honderden personen die geld doneren om te helpen met juridische kosten door crowdfunding.

Ook Roger Waters heeft de rechtszaak gesteund. De rocklegende tweette nieuws over het beroep van Ziada:

 

Bron: Ali Abunimah op Electronicintifada.net

 

 

 

 

BDS Nederland op Twitter