21 July 2016

Palestijnen gebruiken Pokémon Go om de dagelijkse onderdrukking onder de aandacht te brengen

De smartphonehype Pokémon Go wordt op een unieke manier ingezet om aandacht te vragen voor de situatie van Palestijnen die onder de Israelische militaire bezetting leven. Hoewel het spel officieel nog niet is uitgebracht in de bezette gebieden slaagden handige gebruikers er in om het systeem te omzeilen en de app al te gebruiken.

Een gebruiker twitterde een afbeelding van Pikachu, één van de Pokemon’s wezentjes, tussen het puin van een verwoest gebouw met vermelding van zijn gezondheidstoestand als “DOOD”.

Het bijschrift luidde: “Zo ziet #PokemonGo er uit in Gaza, Palestina.

pokemon1

Een andere afbeelding die veel gedeeld wordt laat Charizard zien die onbereikbaar is omdat deze aan de andere kant van de apartheidsmuur zit.

pokemon2

Abd Elrahman Salayma uit Hebron postte op Facebook: “Er zit een pokémon verderop in de nederzetting…. Hoe kan ik die in vredesnaam te pakken krijgen? Wie heeft er tips?”

pokemonfb

Een andere twitteraar schreef dat Israel het spel niet nodig heeft omdat het al “gewoon voor de lol op Palestijnen jaagt.

pokemonmariambarghouti

De Israelische krant Haaretz schreef vorige week dat de Israelische Strijdkrachten een waarschuwing heeft doen uitgaan aan soldaten om Pokémon Go niet te spelen op militaire bases, omdat het een “middel is om informatie te verzamelen”. Naar verluidt is het soldaten ook verboden om zich op militaire bases aan te melden op social media, uit angst dat soldaten gevoelige informatie over militaire operaties openbaar zouden kunnen maken.

Bron: telesurtv.net

BDS Nederland op Twitter