12 May 2019

Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken: Europa, denk aan sancties en boycot!

Riyad al-Maliki, de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken heeft in New York Europa opgeroepen om te gaan denken aan sancties en boycot tegen Israël. Hij bepleitte ook het herzien van de relatie met Israël.

‘Houdt plan-Trump tegen!’

Al-Maliki hoopt dat de Europese Unie een rol kan spelen in het tegenhouden van het zogenaamde vredesplan van president Trump. Europese sancties tegen Israël zouden gericht moeten zijn tegen de roof van land van Palestijnen door Israël. Hij herinnerde eraan dat de protesten door Europa tegen het Israëlische beleid niet hebben verhinderd dat inmiddels 420.000 joodse kolonisten in de bezette gebieden leven (plus een groot aantal in bezet Jeruzalem; red.). Al-Maliki wees erop dat Israël immuun is geworden voor dit soort Europese protesten. De Europese Unie en de afzonderlijke lidstaten moeten hun strategische relatie met Israël herzien.

Wij zijn niet te koop’

Al-Maliki, die namens de Palestijnse Autoriteit spreekt, gaf niet nader aan of hij doelde op een handelsembargo of specifiek op Israëlische functionarissen gerichte sancties. Hij noemde het plan van Trump, dat officieel nog niet bekend is, meer een lijst met capitulatievoorwaarden voor de Palestijnen dan een vredesplan. En: er is geen zak met geld die dat acceptabel kan maken (“And there is no amount of money that can make it acceptable”). Dat laatste heeft betrekking op de berichten dat Amerika (waarschijnlijk met hulp van Saoedie-Arabië; red.) de Palestijnse bezettingseconomie zou willen steunen.

Plan-Trump in juni?

De recente berichten over Trump’s plan wijzen erop dat het in juni bekend zal worden gemaakt. Kushner, de hoofdrolspeler in het plan en schoonzoon van de president, neemt al een tijd lang de term ‘een Palestijnse staat’ niet meer in de mond. Jonathan Cook schreef dezer dagen een uitstekend artikel over de uitgelekte informatie over het plan. Die informatie vormt een verontrustende achtergrond bij de opmerkingen van Al-Maliki.

de redactie

Foto: al-Maliki (MEE)

BDS Nederland op Twitter