2 January 2021

Palestina is een kwestie van klimaatrechtvaardigheid – Israëlische apartheid is niet “groen”

Palestijnen die onder Israëlische bezetting en apartheid leven, zonder controle over hun land of hun natuurlijke hulpbronnen, zijn zeer kwetsbaar voor de klimaatcrisis.

Klik om deze factsheet te downloaden en af ​​te drukken. Hieronder vind je een factsheet met alleen tekst en hyperlinks naar bronnen.

Palestina is een kwestie van klimaatrechtvaardigheid – de Israëlische apartheid is niet “groen”

De catastrofale klimaatcrisis wordt gevoed door wereldwijde ongelijkheid en ontwikkeld door medeplichtige regeringen en bedrijven die winst boven mens en planeet stellen. Overal worden de minst machtigen het meest getroffen.

Inheemse Palestijnen die onder Israëlische bezetting en apartheid leven, zonder controle over hun land of hun natuurlijke hulpbronnen, zijn zeer kwetsbaar voor de klimaatcrisis. Nu Israël de hulpbronnen monopoliseert, verergeren stijgende temperaturen woestijnvorming en water- en landschaarste, en creëren ze klimaatapartheid .

Multinationale ondernemingen zoals AXA en HSBC, die investeren in fossiele brandstoffen, zijn medeplichtig aan de Israëlische onderdrukking van het Palestijnse volk. Ze investeren in bedrijven die Israël bewapenen , de illegale nederzettingen financieren en Palestijns land en natuurlijke hulpbronnen plunderen.

Israëls blokkade van en oorlogen tegen Gaza vergiftigen het leven daar

Israël steelt en vernietigt Palestijns land en water

  • Israël heeft de controle overgenomen over de exploitatie van al het land dat illegaal is toegeëigend van Palestijnen die etnisch werden gezuiverd en onteigend in 1948, en van ten minste 60% van het land in het in 1967 bezette Palestijnse grondgebied (OPT).
  • In de OPT verbruiken Israëls illegale nederzettingen zes keer meer water dan Palestijnen.
  • Sinds 1967 heeft Israël 800.000 olijfbomen ontworteld , sommige uit de oudheid.

Israël “greenwasht” zijn imago, terwijl het het milieu vernietigt

  • Israëls racistische en valse bewering, “de woestijn laten bloeien”, is bedoeld om de gewelddadige vernietiging van de Palestijnse samenleving en haar niet-duurzame landbouw- en watergebruikpraktijken te verbergen .
  • 97,7% van de elektriciteitsproductie van Israël is afkomstig van fossiele brandstoffen , waaronder aardgas dat gedeeltelijk wordt gewonnen door de illegale exploitatie van Palestijnse gasbronnen .
  • Israël probeert energie naar Europa te exporteren om afhankelijkheid te creëren van zijn op fossiele brandstoffen gebaseerde en illegaal opgewekte energiebronnen.
  • Israël wekt wind- en zonne-energie op in illegaal bezet Palestijns en Syrisch land .
  • Oorlogsvoering, een pijler van de Israëlische economie, is een van ‘s werelds meest vervuilende industrieën .

De strijd tegen kolonialisme, racisme en militarisering, en voor klimaat, economische en sociale rechtvaardigheid zijn nauw met elkaar verbonden. Palestijnen zoeken, net als mensen wereldwijd, klimaatrechtvaardigheid door regeringen en bedrijven ter verantwoording te roepen.

De door Palestijnen geleide Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) -beweging is een krachtig, geweldloos middel om Israël onder druk te zetten om zijn onderdrukkingsregime te beëindigen.

Doneren

BDS Nederland op Twitter