12 August 2015

“Paris Plages” biedt morgen een ligplek voor wegkijkers

Wie even lekker aan het water wil liggen maar niet wil denken aan de 2.200 door het Israëlische leger vermoorde inwoners van de Gazastrook en al helemaal niet aan de meer dan 500 kinderen die de slachting vorige zomer niet hebben overleefd: die kan morgen terecht in Parijs, aan de Seine.

“Paris Plages”, de “stranden van Parijs” is een jaarlijks onschuldig vermaak aan de oevers van de Seine waarvoor het Parijse gemeentebestuur een grote hoeveelheid zand laat aanvoeren. Morgen is Paris Plages gewijd aan de Israëlische stad Tel Aviv. Hoewel namens de burgemeester wordt gesproken van “the brutal (wrede) politics of the Israeli government”. Maar (het lijkt burgemeester van der Laan wel) Tel Aviv is volgens Parijs een heel ander verhaal: een progressieve stad. Dus daar wil Parijs wel dikke vrienden mee zijn.

DocP heeft het internationale protest hiertegen mede ondertekend. De stadsuitbreidingen van Tel Aviv zijn gebouwd op ruïnes van huizen, moskeeën en kerken van weggejaagde Palestijnen. In Tel Aviv is nu bijvoorbeeld Ha’Kirya gevestigd: het gigantische gebouwencomplex waarin het hoofdkwartier van het Israëlische leger zit. Daar werd de aanval op de Gazastrook gepland. Daar verdienen veel inwoners van Tel Aviv een goede boterham.

In Tel Aviv staat ook de Universiteit van Tel Aviv. Bekend om zijn research ten behoeve van het leger; om de nauwe banden met de legertop; en om zijn discriminerende beleid ten gunste van gedemobiliseerde militairen en ten nadele van Palestijnen. Is er iets bekend van protesten tegen de massamoord in Gaza, van de burgemeester van Tel Aviv, van het gemeentebestuur of de gemeenteraad van deze progressieve stad? Juli vorig jaar hadden zij de kans om een protestdemonstratie op het Habimaplein tegen de moord in Gaza, te beschermen tegen rechtse aggressievelingen. Helaas, de gemeente had andere prioriteiten.

Tel Aviv is het uithangbord van zionistisch Israël. De jaarlijkse “homo parade” is de kers op een taart die vol zit met militarisme en discriminatie. Een homohuwelijk in Tel Aviv? Nog niet gezien. En zal ook niet gaan gebeuren. Het plaatje van Tel Aviv is fake! Teken ook de de petitie, net als tienduizenden Fransen en andere Europeanen.

Voor een artikelen-overzicht, ga naar: www.amsterdamvoorpalestina.nl
BDS Nederland op Twitter