4 March 2014

Persbericht Jong Oranje – Jong Israël

Het Breed Platform Palestina houdt een demonstratie bij de voetbalwedstrijd Jong Oranje – Jong Israël.

Geef Israël de rode kaart!
Tijd: woensdag 5 maart van 17 tot 18.30 uur
Plaats: het Tata Steel Stadion in Velsen Zuid

Israël lapt het internationale recht en Palestijnse mensenrechten aan zijn laars. Een van de gevolgen daarvan is dat Palestijnse voetballers niet mee kunnen doen aan nationale en internationale kampioenschappen. Sporters zijn vervolgd, gedeporteerd, gevangen gezet, gemarteld en gedood.

In juni 2011 hebben 42 Palestijnse voetbalclubs de UEFA opgeroepen om Israëlische voetbalclubs te boycotten. Een Europa-brede coalitie van anti-racistische organisaties voert campagne om Israël een rode kaart te geven. Niet alleen voetbal en sport-infrastructuur is het doelwit geweest van de Israëlische militaire aanvallen, waaronder het hoofdkwartier van het Nationaal Paralympisch Comité en het Gaza-voetbalstadion, ook schiet Israël voetballende Palestijnse kinderen in Gaza dood. Met zo’n land moet je niet willen voetballen.

Deze campagne is onderdeel van de wereldwijde Apartheidsweek, die elk jaar wordt gehouden in het kader van de BDS (Boycot, Desinvesteringen en Sancties) beweging van de Palestijnse burgermaatschappij, gelanceerd in 2005, die inspiratie put uit de anti-apartheid beweging in Zuid-Afrika waar sport- en culturele boycots een beslissende rol hebben gespeeld. Inmiddels sluiten steeds meer mensen en organisaties zich bij deze boycot aan.

BDS Nederland op Twitter