1 February 2016

Persbericht: “Smart Cities, Smart Occupation”

Protestactie tegen Smart Cities evenement – Den Haag 4 februari 2016

Op 4 februari organiseert het Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (www.docp.nl) een protestactie voor het Marriot hotel in Den Haag, tegen de aanwezigheid daar van het Smart Cities Evenement.

Het  Smart Cities of Slimme Steden Evenement brengt Nederlandse en Israëlische bedrijven samen. Het thema is ‘Slimme oplossingen voor Slimme Steden’, waarbij ‘slimme energie’, slimme mobiliteit/transport’ en ‘digitale beveiliging’ centraal staan.

Nederlandse partners zijn het Ministerie van Economische Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het evenement wordt mede georganiseerd door de Israëlische ambassade.
Op de deelnemerslijst staan o.a. Israëlische overheidsfunctionarissen van het Ministerie van Economische Zaken, het kabinet van de minister-president en de gemeente Tel Aviv.
Er zullen ook vertegenwoordigers van bedrijven aanwezig zijn die banden hebben met Israëlische veiligheidsdiensten en tevens betrokken zijn bij de bezetting en de illegale nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Voorbeelden van bedrijven zijn:

  • Technion University, een universiteit die nauw verbonden is met het Israëlische militaire apparaat, ontwikkeling van militaire technologieën en militaire bedrijven zoals Elbit (berucht om zijn betrokkenheid bij de bouw van de apartheidsmuur en voor de productie van drones en vliegtuigen die ingezet zijn in de Gaza-oorlogen).
  • Ke-La Israel Intelligence: Leden van de Raad van bestuur zijn Shabtai Shavit, voormalig directeur-generaal van de Mossad en Efi Eitam, voormalig generaal en een van de leiders van de kolonistenbeweging in Israël.
  • Capital Nature: een investeringsbedrijf dat contracten heeft gesloten met Ariel University in de illegale nederzetting Ariel. Partners van Capital Nature zijn wapenfabrikanten Elbit en Rafael. In de raad van Bestuur hebben onder meer zitting een van de vice-voorzitters van Elbit en de voormalige senior vice-voorzitten van Rafael.
    Jerusalem Venture Partners (JVP) Cyber Labs, een werkmaatschappij van JVP. JVP Funds heeft veel leden die gediend hebben bij de Israëlische Strijdkrachten (IDF). JVP Community financiert programma’s in illegale nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Dit Slimme Steden Evenement wordt georganiseerd terwijl zeer recent:

  • De EU zeer duidelijk heeft uitgesproken dat overeenkomsten met de staat Israel expliciet niet van toepassing mogen zijn op de door Israël in 1967 bezette gebieden.
  • De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) een rapport heeft gepubliceerd waarin het op grond van de illegaliteit van de nederzettingen een oproep doet aan regeringen om hulp aan Israël op te schorten tot hetzelfde bedrag dat Israël investeert in de illegale nederzettingen in sinds 1967 bezet gebied.

DocP is van mening dat er in Nederland voor een dergelijk evenement geen plaats zou moeten zijn en zeker niet in Den Haag, de “Stad van vrede en recht”. Nederland zou niet moeten meewerken aan de Israëlische bezetting en schendingen van internationaal recht door een platform te bieden aan Israëlische bedrijven, startups en universiteiten en overheidsfunctionarissen waarvan velen wortels hebben in het bezettingsleger. DocP roept daarom op  tot een boycot van dit evenement.

Contactpersoon:
Sonja Zimmermann
06 109 365 05

De BDS Beweging roept op tot de beëindiging van de Israëlische bezetting (van de Westelijke Jordaanoever, Gaza, Oost Jeruzalem en Golan Hoogvlakte) en eist daarnaast gelijke rechten voor alle Palestijnen (inclusief de Palestijns-Israëlische burgers in Israël) en het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen. Om deze doelen te bereiken is de BDS Beweging een vreedzame campagne gestart die oproept tot boycot, desinvestering en sancties.

 

BDS Nederland op Twitter