10 September 2016

Servaes noemt opschorting samenwerking met Israël als mogelijkheid

Tijdens het bezoek van de Israëlische premier Netayahu vond achter gesloten deuren een gesprek plaats tussen leden van de Tweede Kamer en de Israëlische gast. Van dat gesprek komt geen verslag naar buiten. Wat wel naar buiten kwam is een open brief die het Kamerlid Michiel Servaes (PvdA) aan Netanyahu schreef. Dat is een stevige brief, zeker voor een woordvoerder van een partij die in de regering zit. Wij zouden waarschijnlijk een hardere brief hebben geschreven. Maar het is van belang dat Servaes – zittend in het regeringskamp – de opschorting van de samenwerking met Israël als mogelijke sanctie in discussie brengt.

Servaes schreef onder andere aan Netanyahu:

Laten we het daarom hebben over hoe het komt dat de steun voor het beleid van Israël in Nederland zo sterk is afgenomen. Wellicht kunt u daarbij niet louter op anderen en op externe omstandigheden wijzen, maar bent u bereid om juist uw eigen verantwoordelijkheid tegen het licht te houden. Alleen u en uw regering kunnen immers besluiten om te stoppen met het schenden van het internationaal recht en echt leiderschap te tonen door de Palestijnse staat te erkennen.

 

Het is nog niet te laat, maar met de aankomende, trieste mijlpaal in 2017 van 50 jaar bezetting van de Palestijnse gebieden worden de mogelijkheden wel rap schaarser. Hoe snel het begrip voor uw aanpak in de Nederlandse politiek is weggevloeid bleek kort voor de zomer.

 

Voor het eerst steunde een parlementaire meerderheid een motie waarin klip en klaar gesteld wordt dat de samenwerking met Israël wordt opgeschort als uw regering illegaal beleid blijft voeren en vredesinitiatieven blijft afwijzen. Een ruime meerderheid in de Nederlandse samenleving denkt er precies zo over.

Ik hoop dat u zich realiseert dat alleen een radicale ommekeer in uw beleid deze trend nog kan keren.

Over het gesprek met Netanyahu twitterde Servaes dat hij het een lang maar teleurstellend gesprek vond, dat het Netanyahu aan zelfreflectie ontbreekt en dat hij in totale ontkenning is over het effect van de bezetting op het leven van de Palestijnen.

servaestweets

 

Laten wij hopen dat deze opstelling van Servaes, samen met het kleine omslagje dat zich momenteel bij het CDA voordoet, bij de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken dit najaar, vertaald in een scherpere opstelling van een Kamermeerderheid tegenover de Israëlische regering. Wij zullen de voorbereidingen van dat debat nauwlettend volgen.

BDS Nederland op Twitter