11 May 2021

Sheikh Jarrah: Wat er gebeurt en hoe je actie kunt ondernemen

Bericht van het BDS National Committee

Het bloedige neerslaan van Palestijnse protesten in Sheikh Jarrah door Apartheid Israel roept ons op tot actie. We hebben eerder onze collectieve kracht bewezen in de vorm van #BDS. Hier zijn 9 acties die je kunt ondernemen om de Israëlische straffeloosheid te bestrijden en Sheikh Jarrah te redden. #SaveSheikhJarrah.

De afgelopen weken en dagen zijn de Palestijnse protesten voor #SaveSheikhJarrah, in bezet Oost-Jeruzalem, in omvang toegenomen. Ze zijn geconfronteerd met brute onderdrukking door Israëlische apartheidsveiligheidstroepen, waaronder politieagenten die zijn opgeleid in de Israëlische politieopleidingsacademie die gedeeltelijk eigendom is van G4S en Allied Universal.

Palestijnse inwoners van Sheikh Jarrah hebben langdurige juridische strijd geleverd in Israëlische rechtbanken tegen uitzettingsbevelen, waardoor ze etnisch zouden worden gezuiverd, met geweld uit hun huizen zouden worden gezet en vervangen door illegale Israëlische kolonisten.

Vorige week, 7 mei 2021, hebben Israëlische kolonisten hun reactie op de rechtmatige claims van de inwoners van Sheikh Jarrah ingediend bij de Israëlische rechtbank, een apparaat van het Israëlische apartheidsregime.

Sheikh Jarrah behoort toe aan de Palestijnse families. Het maakt deel uit van het bezette Palestijnse grondgebied, en daarom komt elke aanwezigheid van Israëlische kolonisten daarin neer op een oorlogsmisdaad volgens het internationaal recht.

De Palestijnse families kregen vervolgens tot maandag 10 mei 2021, de tijd om met de kolonisten een “akkoord” te bereiken over het recht op hun huis. Sheikh Jarrah behoort toe aan de Palestijnse families. Het maakt deel uit van het bezette Palestijnse grondgebied, en daarom komt elke aanwezigheid van Israëlische kolonisten daarin neer op een oorlogsmisdaad volgens het internationaal recht. De Israëlische nederzettingenonderneming is een integraal onderdeel van haar apartheidssysteem tegen alle Palestijnen.

De beslissing van de Israëlische rechtbank om ‘beide partijen’ een periode te geven om een compromis te zoeken en tot een akkoord te komen, is koloniale psychologische oorlogvoering. Het is ook een tactiek die wordt gebruikt om de aanhoudende protesten en publieke druk op #SaveSheikhJarrah uit te putten. Er zullen meer protesten plaatsvinden in de komende dagen, en de bewoners beloven standvastig te blijven.

Van een afstand kijken naar het brute geweld van Israël tegen ongewapende Palestijnse demonstranten die hun huizen en waardigheid verdedigen, kan gevoelens van woede en machteloosheid oproepen. We hebben eerder bewezen dat collectieve actie in de vorm van #BDS het beste werkt om ware en effectieve solidariteit uit te drukken. Hier zijn 9 acties die je kunt ondernemen om de Israëlische straffeloosheid te bestrijden #SaveSheikhJarrah

 

Actie ondernemen

 • Gebruik eerst de kracht van sociale media om te laten zien wat er gebeurt. Gebruik #SaveSheikhJarrah in al je posts op sociale media. Deel afbeeldingen en video’s van activisten in Sheikh Jarrah die te maken hebben met censuur op sociale media. Versterk de stemmen van de Palestijnse inwoners van Sheikh Jarrah!
 • Vorige week stelde Human Rights Watch in hun baanbrekende rapport wat de Palestijnen al decennia zeggen. Israël is een apartheidsstaat. Nu groeit de wereldwijde consensus. Het onderdrukkingsregime van Israël, inclusief zijn acties in Sheikh Jarrah, past binnen de VN-definitie van apartheid. We kunnen samenwerken om de Israëlische apartheid te ontmantelen, aangezien wereldwijde solidariteit en boycots hebben bijgedragen aan het beëindigen van de Zuid-Afrikaanse apartheid. Steun onze campagne en gebruik #UNInvestigateApartheid op sociale media om uw stem toe te voegen aan de wereldwijde oproep.
 • Israëlische veiligheidsbedrijven verdienen elk jaar miljoenen dollars aan wereldwijde export door goederen en diensten te verkopen die zijn getest op inheemse Palestijnen, inclusief degenen die strijden tegen etnische zuivering in Sheikh Jarrah. Het gezichtsherkenningssysteem van AnyVision en de spionagetechnologie van NSO behoren tot de meest voor de hand liggende voorbeelden van de instrumenten van apartheid Israël voor massale bewaking en onderdrukking. Israël beproeft ze op Palestijnen en exporteert ze naar dictaturen en extreemrechtse regeringen over de hele wereld om hun misdaden en mensenrechtenschendingen te ondersteunen. Voer de druk op jouw parlement/regering op om een #MilitaryEmbargo tegen Israël op te leggen.
 • Sluit je aan bij de BDS-beweging en steun de Palestijnse strijd tegen apartheid: teken de oproep: https://bdsnederland.nl/teken-de-oproep-tot-bds-en-steun-de-palestijnse-strijd-tegen-apartheid/
 • G4S en nu Allied Universal hebben een belang van 25% in de nationale politieacademie van Israël, waar de Israëlische politie leert brute en gewelddadige onderdrukking te gebruiken tegen inwoners en activisten in Sheikh Jarrah. Sommige van deze gemilitariseerde tactieken worden tijdens gezamenlijke training gedeeld met Amerikaanse en andere politiediensten.
  Doe mee met onze schrijfcampagne en dring er bij de leidinggevenden van Allied Universal op aan zich te ontdoen van de Israëlische apartheid. Gebruik op sociale media #StopG4S om te eisen dat ze afstand doen van de Israëlische apartheid.
 • Hewlett Packard Enterprise en Hewlett Packard (HPE en HP) spelen een sleutelrol in het Israëlische regime van militaire bezetting, kolonisten-kolonialisme en apartheid tegen de inheemse Palestijnen. Ze leveren computersystemen aan het Israëlische leger en onderhouden datacentra via hun servers voor de Israëlische politie die gewelddadig vreedzame demonstranten onderdrukt die hun huizen in Sheikh Jarrah verdedigen.
  Onderteken de internationale belofte en gebruik #BoycottHP op sociale media.
 • Het Baskische bedrijf CAF is gecontracteerd om de Israëlische tramdienst Jerusalem Light Rail (JLR) uit te breiden naar illegale nederzettingen. Nederzettingen worden gedefinieerd als oorlogsmisdaden volgens het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof. De JLR komt door Sheikh Jarrah waar illegale kolonisten, gesteund door de Israëlische staat, hun leger en politie, proberen de Palestijnse wijk Sheikh Jarrah etnisch te zuiveren. Gebruik sociale media om #CAFGetOffIsraelsApartheidTrain te eisen.
 • .De Duitse sportkledingfabrikant PUMA sponsort de Israëlische voetbalbond, die teams en velden heeft in illegale Israëlische nederzettingen, waaronder Givat HaMivtar, net ten noorden van Sheikh Jarrah in bezet Oost-Jeruzalem. Doe mee met de campagne die door 200 Palestijnse teams is gelanceerd voor #BoycottPuma. Deel acties op sociale media die PUMA’s #OnlySeeGreat-campagne kapen met de Palestijnen #OnlySeeApartheid.
 • Boycot alle producten uit de koloniale nederzettingen van Israël! Israëlische producten zoals dadels en avocado’s, waarvan er veel worden geproduceerd door bedrijven die in nederzettingen opereren, zijn te vinden in lokale supermarkten. Eis van jouw supermarkt dat ze die uit de handel nemen.
 • Internationale actie kan helpen om Israël te stoppen. E-mail of bel volksvertegenwoordigers in jouw land en dring er bij hen op aan om de bevindingen van Human Rights Watch over de Israëlische apartheid over te nemen en, cruciaal, ook de aanbevelingen om bij alle betrekkingen met Israël de eis tot ontmanteling van het apartheidsregime over te nemen.

 

Doneren

BDS Nederland op Twitter