6 November 2017

Sigrid Kaag en Halbe Zijlstra op Buitenlandse Zaken; Israël sloopt door

Naast de VVD ‘er Halbe Zijlstra die minister van Buitenlandse Zaken wordt, is nu ook Sigrid Kaag voorgedragen voor Buitenlandse Zaken. Zij wordt minister voor het ‘andere deel’ van de portefeuille: ontwikkelingssamenwerking. Sigrid Kaag is lid van D’66 en is een ervaren topdiplomaat, met name in het Midden-Oosten. Zij spreekt Arabisch, heeft een sterke presentatie in de media en staat anders dan Zijlstra kritisch ten opzichte van de Israelische politiek. Hoe de taakverdeling tussen beiden gaat uitpakken is niet bekend. Van het kabinet zal vanuit D’66 ook Kajsa Ollongren deel uitmaken, lid van B&W Amsterdam. Zij is tot nu toe niet opgevallen door enige kritiek op Israel.

De realiteit op de grond waar deze bewindslieden mee te maken krijgen wordt geschetst door de blogger Abupessoptimist (19/10):

Twee dagen na de sloop van twee huizen in Silwan (waarbij negen mensen dakloos werden), heeft Israel  donderdag opnieuw twee huizen gesloopt . Ditmaal in het dorp Halaweh, in het district Hebron in het  zuiden van de Westoever. Ratib al-Jabour, de coördinator van het plaatselijke Volkscomité, vertelde  Ma’an News dat Israelische militairen het dorp op donderdag binnenvielen en met behulp van bulldozers de huizen van  Muhammad Younis Abu Aram en Khalil Younis Abu Aram omver haalden. De huizen waren gebouwd met hulp van de EU. In totaal werden 18 mensen dakloos, van wie acht kinderen.

Het is het Israelische leger dat dagelijks opdracht geeft tot deze slooppartijen. De bezette Westelijke Jordaanoever valt wat de Palestijnen betreft namelijk al 50 jaar onder militair bestuur (aan geduid met ‘COGAT’). De joodse nederzettingen vallen daarentegen ‘gewoon’onder Israëlisch recht, wat dus leidt tot officiële apartheid. Het cynische commentaar van het leger is dat zij op deze wijze de bewoners beschermen: De huizen werden gesloopt wegens gebrek aan vergunningen, aldus het militaire bestuur. Maar ze lagen ook in een oefenzone van het Israelische leger, aldus een woordvoerder, en dat zou ”gevaarlijk” zijn.

Wij zijn benieuwd hoe de samenwerking tussen Hoekstra en Kaag gaat lopen tegen de achtergrond van dit soort dagelijkse gebeurtenissen op de grond. Klik hier als je meer over deze verwoestingen wil lezen.

de redactie

BDS Nederland op Twitter