22 August 2017

Sportracisme in Israel: vanavond op NPO 2/VPRO

Van 22.45 tot 23.45 zendt onze publieke omroep een opvallende documentaire uit: ‘Forever Pure’. Het gaat om een merkwaardige geschiedenis die zich vrij recent afspeelde bij de Jeruzalemse voetbalclub Beitar Jerusalem. Waarom werden door de schatrijke sponsor van de club in 2013 twee Tsjetsjeense (moslim) voetballers gecontracteerd? Terwijl voorspelbaar was dat de racistische, harde kern van Beitar daar niet blij van zou worden. Wie het antwoord wil weten moet vanavond kijken. Er is trouwens nog een tweede reden om naar deze docu te kijken. Maar eerst die transfer.

Boycot, maar dan anders

Arcadi Gaydamak is een Russische oligarch (een binnen het Russische systeem schatrijk geworden zakenman) met ook de Israelische nationaliteit. Daarvan lopen er sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw meer rond, pendelend tussen Moskou en de regio Tel Aviv. Gaydamak sponsort de club Beitar, die bekend staat voor het racisme van zijn supportersschare. Enkele jaren geleden contracteerde hij twee jonge spelers uit Tsjetsjenië en liet ze in het eerste elftal spelen. De hel brak los. “Dood aan de Arabieren” was al een gebruikelijke leus tijdens wedstrijden waarin Palestijnse spelers of teams tegen Beitar aantraden. Toen één van de twee nieuwe aanwinsten scoorde verlieten supporters zelf massaal het stadion. Er volgde een boycot van de club door supporters die verder ging dan alleen de harde kern.

Nog een reden om te kijken

De Israelische regisseur Maya Zinshtein (die in het verleden voor Haaretz werkte), zelf van Russisch-joodse afkomst, maakte een documentaire over de machtsstrijd die binnen en rond Beitar ontstond en die werd gewonnen door de racisten. De documentaire belooft ook een inkijkje in de spanningen in de Israelische maatschappij op het gebied van openlijk beleden racisme.

De Palestijnse Voetbal Associatie heeft in zijn streven Israel uit de FIFA te te doen verwijderen, ook het racisme van Beitar naar voren gebracht (tevergeefs tot nu toe). Overigens: De twee jonge Tsjetsjenen zijn allang weer naar huis, Gaydamak is weg bij de club en sommige fans die het te gortig werd richtten een eigen club op.

de redactie

BDS Nederland op Twitter