20 January 2018

Statement van Sigrid Kaag … plus 13 miljoen euro

0-news_article_78376_31726_1501069001

De Christen Unie is verontwaardigd over het besluit van minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking, D66) om in de bres te springen voor de afgekapte hulp van de VS aan de UNRWA. Biblebelt-christendom met steun van VVD en CDA.

Minister Kaag heeft zeer snel € 13 miljoen ter beschikking gesteld voor de vluchtelingen organisatie UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine refugees in de Near East). Het besluit van de minister volgt op het nieuws dat de Amerikaanse regering dit jaar 65 miljoen dollar minder aan de UNRWA geeft. Die organisatie moet namelijk “eerst duidelijk maken waaraan het geld besteed wordt”. Met deze formulering van Washington kan gemakkelijk een proces in gang worden gezet van geleidelijke afbouw van de organisatie die de laatste hoop vormt voor de Palestijnse vluchtelingen die in 1948 en 1967 de pech hadden om in kampen terecht te komen die dicht bij Israel liggen. Alleen al in Libanon zijn dat er 450.000.

Ook de regeringspartijen VVD en CDA willen opheldering van minister Sigrid Kaag. Volgens hen had Kaag eerst andere landen moeten benaderen. Met andere woorden: eerst langdurig vergaderen in Brussel net zolang tot iedereen het ermee eens is. Methode Trump maar dan anders. Bij de Christen Unie speelt slaafse volgzaamheid ten opzichte van Israel, vanuit een Oud Testamentisch geloof dat God drieduizend jaar terug de joden als volk heeft uitverkoren. Dit geloof is nu vertegenwoordigd in de Nederlandse regering anno 2018. Bij de VVD en CDA speelt vrees voor de toorn van Washington en/of een algemeen anti-islam gevoel.

Deze week maakte België al bekend 23 miljoen versneld aan de VN-organisatie over te maken. “UNRWA blijft een belangrijke partner van Nederland”, staat in het persbericht van het ministerie in Den Haag. Tijdens zijn reis door het Midden-Oosten zei minister van Buitenlandse Zaken (Halbe Zijlstra, VVD) onlangs dat de schaarste bij het UNRWA, “tot grotere humanitaire problemen (kan) leiden en niet (zal) bijdragen aan stabiliteit in de regio en verbetering van de verstandhouding tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit.”

Nb: Het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen is een van de drie doelstellingen van docP, de vertegenwoordiger van de BDS-boycot in Nederland.

de redactie

 

foto: Sigrid Kaag in juli 2017 als Speciale VN Coordinator voor Libanon, bezoekt met de directeur van de UNRWA in Libanon, Claudio Cordone het Palestijnse vluchtelingenkamp Ein El Hilweh.

BDS Nederland op Twitter