8 February 2017

Stop Belgische samenwerking met Israelische politie – Stop LAW-TRAIN

 

In België hebben 482 academici en meer dan 190 kunstenaars en artiesten het Federaal Parket, de minister van Justitie en de minister van Buitenlandse Zaken in een open brief opgeroepen om zich terug te trekken uit het door de EU gefinancierde onderzoeksproject LAW-TRAIN. In dit project werken België en Spanje samen met het Israelische Landelijke Politiecorps.

LAW-TRAIN houdt zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe ondervragingsmethoden en wordt gecoördineerd door de Israelische Bar-Ilan Universiteit, die nauwe banden heeft met het leger en de veiligheidsdiensten in dat land.

De ondertekenaars van de open brief (Nederlandse en Engelse  versie) benadrukken dat Israelische ondervragingstechnieken uitgetest worden op Palestijnen. Israels onwettige detentie van Palestijnse politieke gevangenen en de systematische mishandelingen en martelingen door Israelische veiligheidsdiensten tijdens verhoren is uitgebreid gedocumenteerd. Alleen al in 2016 zijn minstens 7000 Palestijnen, waaronder meer dan 400 kinderen, door deze veiligheidsdiensten aan een verhoor onderworpen. Lees hierover bijvoorbeeld het door BACBI (Belgian Campaign for an Academic and Cultural Boycott of Israel) gepubliceerde LAW-TRAIN dossier. Klik hier  voor de Nederlandse en hier voor de Engelse versie.

Eerder, in september 2016, hebben academici werkzaam bij de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) de rector opgeroepen de samenwerking met de Bar Ilan universiteit via het LAW-Train project te beëindigen. De KUL is de enige Europese universiteit die bij dit project is betrokken.

In de zomer van 2016 heeft de Portugese regering na zware druk vanuit vele maatschappelijke organisaties en politieke partijen besloten de samenwerking met Israel in het LAW-TRAIN project te beëindigen.

Het is onbegrijpelijk dat op de officiële EU-website van het project met trots wordt vermeld dat LAW-TRAIN glansrijk is geslaagd voor de ethische toets door Horizon2020 (de EU financieringsbron van dit project).

BDS Nederland op Twitter