2 October 2019

Topteam basketbal kapt relatie met leverancier doelzoekers voor scherpschutters

Een jaar actie en hoe een oorlogsveteraan iets deed dat niet in het script stond.

De Portland Trail Blazers uit Portland/Oregon zitten zelf al een jaar in het vizier van actievoerders. Het basketbalteam had een partnerschap met het bedrijf Leupold and Stevens, ook uit Oregon. Leupold and Stevens maken kijkers, doelzoekers, die op geweren worden vastgezet zodat scherpschutters hun doel op grotere afstand en met grotere precisie kunnen raken. De topman van de Portland Trail Blazers, Chris McGowan heeft gisteren bekend gemaakt dat de relatie met L&S wordt beëindigd in verband met het contract dat het bedrijf heeft met het Israëlische leger.

Sponsorcontract

Het waren de Portland Democratic Socialists of America (DSA) en de Jewish Voice For Peace die het initiatief namen voor de acties die nu na een jaar geleid hebben tot het besluit om een punt te zetten achter het sponsorcontract met L&S. De acties begonnen in juli 2018 voor het Moda center, het stadion waar de thuiswedstrijden van de Portland Trail Blazers plaatsvinden. In het kader van dat contract werd in een vast programmaonderdeel aan oorlogsveteranen eer bewezen en werden zij door het publiek toegejuicht.

Er ging ‘iets mis’

In november vorig jaar was de marinier Josuee Hernandez de hoofdpersoon voor het vaste programmaonderdeel “veterans to be honored by the crowd”. Toen Hernandez tot slot op het reuzenscherm verscheen ritste hij zijn jas open en toonde zijn T-shirt met de tekst: “END THIS SPONSORSHIP – #NoLeupold.” De camera draaide weg, maar toch te laat. Hier een video van het gebeuren.

Nu, tien maanden later geeft L&S toe en de ‘Blazers’ zeiden in een verklaring zelfs: “We acknowledge DSA’s right to free speech, and their opinion of Leupold & Stevens,”

De redactie

Foto: Josuee (links) in Saoedie-Arabië

BDS Nederland op Twitter