12 August 2019

Trump maakt bezoek aan Israël door Omar en Tlaib tot ‘hot issue’

Israël moet de twee pro-BDS afgevaardigden in het Amerikaanse Congres de toegang tot Israël weigeren, vindt Trump. De president maakt de boycot (BDS) tot ‘hot issue’ in de aanloop tot de presidentsverkiezingen.

Israël loopt op eieren

Ilhan Omar uit Minnesota en Rashida Tlaib uit Michigan zullen in principe (de datum is nog niet definitief) op 18 augustus in Israël arriveren. De Israëlische anti-boycot wet geeft de minister van Binnenlandse Zaken de opdracht om mensen die zich uitspreken voor BDS tegen te houden als zij Israël binnen willen komen. De Israëlische regering heeft onlangs verklaard dat in dit geval niet te zullen doen “uit respect voor het Amerikaanse Congres”. Met dat respect viel het tot nu toe wel mee. Misschien vreesde men te veel publiciteit. Temeer omdat president Trump onlangs Omar en Tlaib samen met twee andere gekleurde afgevaardigden heeft uitgenodigd “terug te gaan waar zij vandaan komen” als het ze in de VS niet bevalt. De zalen met Trump-achterban reageerden net zo enthousiast als indertijd de aanhangers van Geert Wilders (“minder, minder, minder”). Dat leidde tot veel publiciteit en een golf van afkeuring in fatsoenlijk Amerika, vooral onder Democraten.

Trump: laat Israël ze tegenhouden!

Volgens recente berichten uit Washington wil de president dat Israël de twee toch tegenhoudt. Waarom? De reden is waarschijnlijk niet dat de president het belang van Israël wil dienen, maar dat hij vooral zijn eigen verkiezingscampagne op het oog heeft. Zijn tegenstander de Democratische Partij (DP), begint namelijk een beetje verdeeld te raken over de Israël. En hoewel Omar en Tlaib nog maar een kleine minderheid vertegenwoordigen binnen de top van de DP wil Trump de Democraten het imago opplakken van een door anti-Israëlische activisten geïnfiltreerde partij. Veel publiciteit rond het bezoek van 18 augustus is misschien niet in het belang van Israël maar wel in het belang van deze president.

De redactie

Foto: Rashida Tlaib (li.) en Ilhan Omar

BDS Nederland op Twitter