29 December 2019

Vanavond: Het Israël van Heertje en Bromet. Het begon interessant

Advies: zet vanavond de TV op NPO 2. Om 20.20 uur exact is daar ‘Het Israël van Heertje en Bromet’, tweede aflevering. Zij herontdekken in een aantal afleveringen het land waar zij in hun jonge jaren emotioneel van werden, waar zij heen gingen om dingen te beleven die je in het saaie Nederland niet had. Je kon die emoties beleven samen met de mensen die volgens je ouders tot hetzelfde ‘volk’ behoorden als jij. Het land waar je vader zo ontzaglijk trots op was, hoewel hij er niet over peinsde om er met zijn gezin heen te gaan.

De eerste uitzending gezien hebbende zijn er twee mogelijkheden: 1 De serie wordt alsnog melig omdat H&B het toch niet aankunnen om te ontsnappen aan het framework, ‘waar twee volkeren ruzie hebben, hebben er twee schuld’. 2 De serie blijft interessant omdat H&B laten zien hoe je als kind kan opgroeien met een ideaalbeeld van Israël en dat beeld lang en krampachtig vasthoudt en dan in vijfentwintintig jaar tijd (voor Frans Bromet wat langer) geleidelijk aanloopt tegen een harde realiteit.

De eerste aflevering wekt de verwachting dat het tweede zal gebeuren. De tweede aflevering heet ‘jood of Jood?’. Dat klinkt als een serieuze vraag naar wat de joodse identiteit is. En naar de vraag of er een ‘joods volk’ is en zo ja, wie daar dan onder vallen. Daaruit volgt de vraag of de Israëlische joden één gemeenschap vormen met joden in Nederland, Engeland en elders. Voor premier Netanyahu is dat geen vraag: hij pretendeert te spreken namens alle joden. Ook de leiders van de belangrijke pro-Israëlische belangenorganisaties in het Westen kennen het antwoord: Israël is van en voor het joodse Volk, dus wie kritiek heeft op Israël zit voor hen al gauw in de hoek van ……

Deze tv-productie kan een interessante bijdrage worden aan het Israël debat. Het advies blijft: zet vanavond de TV op NPO 2, om 20.20 uur.

De redactie

Foto: Raoul Heertje in Israël

BDS Nederland op Twitter