14 April 2019

Verdere samenwerking Trump – Netanyahu in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De Amerikaanse president heeft Benjamin Netanyahu op opvallende wijze geholpen bij zijn herverkiezing. Hij wil daar wat voor terug. Voor de Republikeinse Partij (RP) en uiteindelijk voor hemzelf: een exclusieve band met Israël, ten koste van de Democratische Partij.

Een interessant bericht op Middle East Eye wijst op de tactiek die Trump volgt in de aanloop naar zijn herverkiezing in november 2000. Zijn tegenstander moet hij verzwakken: de Democratische Partij (DP). Het thema waarmee hij de DP uit elkaar gaat spelen is Israël. Niet omdat Israël zijn levenslange hobby was, maar juist omgekeerd, omdat de onvoorwaardelijke steun voor Israël altijd iets is geweest dat de DP bij elkaar hield. Maar de laatste tijd worden er barsten zichtbaar in de DP als het gaat om Israël. Zie verschillende artikelen op deze site: hier en hier.

Trump gaf Israël de laatste tijd allerlei ‘cadeaus’ waarmee hij de steun koopt van de fundamentalistische christenen in Amerika en van de kolonisten in Israël (van wie Netanyahu afhankelijk is om een regering te kunnen vormen). Cadeaus zoals: de ambassade naar Jeruzalem, anti-Iran politiek, sluiting Palestijnse vertegenwoordiging in Washington en soevereiniteit over de Golan Hoogvlakte. Nu oefent Trump druk uit op de joodse lobby organisaties in de VS om zich exclusief te richten op zijn Republikeinse Partij. Daarmee jaagt hij de spanningen binnen de DP aan, juist omdat Israël daar zo’n gevoelig thema is. Een gevolg is ook dat de spanningen binnen de groep joodse kiezers zullen toenemen. Van dat laatste zal de ‘white supremacist’ Trump niet wakker liggen. Ten eerste omdat driekwart van de Amerikaanse joden toch al nooit op de RP stemde maar op de DP. En ten tweede omdat het aantal christelijke fundamentalistische kiezers vele malen groter is dan het aantal joden dat eventueel naar de DP zou willen overlopen.

De redactie

Foto: Radicale Israëliërs vieren de verkiezingsoverwinning van Netanyahu (twitteraccount Trump)

BDS Nederland op Twitter