10 April 2019

Verkiezingsstrijd in Israël tussen apartheid en apartheid. Apartheid wint.

Volgens de Telegraaf van vanmorgen, bij 97% van de stemmen geteld, hebben Netanyahu en zijn concurrent Ganz beiden 35 zetels maar heeft Netanyahu toch de beste kansen. Duizenden nieuwe woningen voor kolonisten in de bezette gebieden, heeft Netanyahu in de verkiezingsstrijd aangekondigd. Hij zal ook delen van de ‘Westbank’ annexeren. De premier en de minister van Defensie moeten het nog goedkeuren. Netanyahu bezet beide posten.

De waarschijnlijk nieuwe premier van Israël, zo zegt de Amerikaan Beto O’Rourke is een racist. Dat is te lezen onder andere in de Engelse krant The Guardian. Zie op die link ook het filmpje waarop O’Rourke zijn uitspraak doet.

O’Rourke, die voor Texas in het Congres zat is nu een belangrijke kandidaat voor de Democratische Partij voor de presidentsverkiezingen in 2000. Zijn uitspraken geven aan dat binnen de Democratische Partij de Amerikaanse Israël politiek voor het eerst sinds bijna zestig jaar een omstreden kwestie is geworden. O’Rourke zei ook (twee dagen geleden) dat de bovenstaande beloftes van Netanyahu ieder uitzicht op een oplossing teniet doet (defied any prospect for peace).

De vraag of Netanyahu dan wel zijn concurrent Ganz wint is niet essentieel. Beide zijn uit hetzelfde hout gesneden: onderdrukking en apartheid. Belangrijker is dat dit type politicus het enige is dat in joods Israël enige kans maakt om te winnen. En, dat het Israëlisch-joodse kiezersvolk in een ‘bubble’ leeft zonder veel contact met de wereld buiten Israël. Wat de omliggende Arabische landen betreft is dat niets nieuws. Wat Europa betreft is die ontwikkeling al 25 jaar gaande. Wat Amerika betreft begint het contact – en de politieke steun – zich te versmallen tot de Republikeinse Partij. Voor de zionistische lobby in de VS is dat een zorgelijke ontwikkeling.

De redactie

Foto: Beto O’Rourke (Mondoweiss)

BDS Nederland op Twitter