4 July 2022

Verklaring over Unilevers verkoop van Ben & Jerry’s belangen in apartheid Israël

Bron: BDSMovement.net

Als het besluit van Unilever wordt uitgevoerd, zou het Israël sussen, en het bedrijf nog meer betrekken bij Israëls decennia-oude systeem van onderdrukking van Palestijnen.

Na maanden van dwangmaatregelen door Israël en anti-Palestijnse lobbygroepen – waaronder verbale gifspuwerij, talloze juridische bedreigingen, desinvesteringsacties door verschillende Amerikaanse staten en zelfs een vijandige overname – lijkt Unilever PLC, de eigenaar van Ben & Jerry’s, aan het pesten te zijn bezweken.

Gisteren kondigde Unilever aan dat het zijn Ben & Jerry’s zakelijke belangen in Israël heeft verkocht aan de huidige licentiehouder, AQP. Cruciale details ontbreken, waaronder of deze aankondiging in strijd is met Unilevers overnameovereenkomst met Ben & Jerry’s, die de raad van bestuur autonomie geeft op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Toch bevestigt de aankondiging dat AQP lokaal Ben & Jerry’s ijsproducten zal blijven produceren onder de Hebreeuwse en Arabische (niet Engelse) namen van het merk en deze zal distribueren in het huidige Israël en zijn illegale nederzettingen in het bezette Palestijnse gebied (OPT). We veroordelen Unilevers besluit en haar poging om het principiële standpunt van het bestuur van Ben & Jerry’s te ondermijnen.

Vorig jaar besloot het onafhankelijke bestuur van Ben & Jerry’s om die activiteiten tegen het einde van 2022 te beëindigen, een stap die werd verwelkomd door de Palestijnse samenleving en de Palestijnse solidariteitsbeweging wereldwijd.

Als het besluit van Unilever wordt uitgevoerd, zou het Israël sussen, en het bedrijf nog meer betrekken bij Israëls decennia-oude systeem van onderdrukking van Palestijnen. Unilevers acties zijn ook hypocriet, aangezien het in maart de toen weken oude Russische invasie van Oekraïne veroordeelde en “alle import en export van onze producten in en uit Rusland” opschortte. Onrecht moet overal bestreden worden.

Geïnspireerd door de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsbeweging en de Amerikaanse burgerrechtenstrijd, hebben de Palestijnen opgeroepen tot boycot, desinvestering en sancties (BDS) om een einde te maken aan internationale medeplichtigheid, onder meer door staten, bedrijven en instellingen, aan het Israëlische regime van militaire bezetting, vestigingskolonialisme en apartheid. Een internationale consensus onder mensenrechtenexperts en -organisaties erkent nu dat Israël de misdaad tegen de menselijkheid van apartheid begaat tegen het inheemse Palestijnse volk en roept daarom bedrijven op om hun betrokkenheid bij dit systeem van onderdrukking te beëindigen. Effectieve, geweldloze BDS-campagnes hebben grote multinationals, waaronder Veolia, Orange en General Mills, gedwongen hun medeplichtigheid aan de Israëlische apartheid te beëindigen of, zoals in het geval van G4S, HP en anderen, hun meest flagrante vormen van medeplichtigheid te beëindigen.

De aankondiging van Unilever lijkt de “nieuwe regeling” te presenteren die de CEO in februari 2022 zocht om zijn activiteiten in Israël voort te zetten, in weerwil van het besluit van de onafhankelijke raad van bestuur van Ben & Jerry’s.

In een voorlopige reactie zei het onafhankelijke bestuur van Ben & Jerry’s dat het het niet eens is met de beslissing van Unilever en bevestigt dat: “Unilevers overeenkomst betekent dat Ben & Jerry’s in Israël eigendom zal zijn van en beheerd zal worden door AQP. Ons bedrijf zal niet langer profiteren van Ben & Jerry’s in Israël.” Het voegde eraan toe:

“We blijven geloven dat het niet in overeenstemming is met de waarden van Ben & Jerry’s om ons ijs te verkopen in de bezette Palestijnse gebieden.”

Dit principiële standpunt, ondanks de financiële en juridische oorlog van Israël en anti-Palestijnse lobbygroepen, getuigt van de groeiende impact van de Palestijnse solidariteitsbeweging.

De oorspronkelijke beslissing van het bestuur van Ben & Jerry’s om de verkoop in de OPT te beëindigen, was een symbolische overwinning. Het heeft een belangrijk precedent geschapen voor bedrijven die echt maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat per definitie medeplichtigheid aan mensenrechtenschendingen en apartheid zou moeten uitsluiten.

BDS Movement
Adalah Justice Project
Movement for Black Lives
Jewish Voice for Peace
US Campaign for Palestinian Rights
Palestine Legal

Doneren

BDS Nederland op Twitter