22 December 2013

Video: Bijeenkomst in 1990 met Nelson Mandela over Palestina, Cuba en andere kwesties

Deze video gaat over een bijeenkomst in 1990 in het stadhuis van New York met Ted Koppel van ABC Networks als voorzitter. De bijeenkomst werd gehouden tijdens het eerste bezoek van Nelson Mandela aan de VS, direct na zijn vrijlating uit zijn gevangenschap.

 

 

Een belangrijk deel van de bijeenkomst in het stadhuis was gericht op het pleidooi (ten gunste van het Afrikaanse Nationale Congres en de bredere Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijd) om sancties op te leggen tegen Zuid-Afrika en de Apartheid, op zijn steun en die van het ANC aan de PLO en op zijn nauwe vriendschap met Yasser Arafat (van Palestina) en Fidel Castro (van Cuba).

De bijeenkomst vond plaats in 1990, lang voordat de wereld was begonnen Nelson Mandela toe te juichen als “reus van rechtvaardigheid”.

Toch, zelfs in die tijd, toen het misschien niet in de mode en niet populair was, de Palestijnen te steunen tegen wat Mandela Israëlisch “kolonialisme” noemde, hield Mandela onwrikbaar en beslist vast aan zijn principes en het beleid van het ANC – Mandela gaf tenslotte uitdrukking aan de standpunten die het ANC en de bredere Zuid-Afrikaanse bevrijdingsbeweging al sinds lange tijd aanhingen.

Nelson Mandela steunde de Palestijnse strijd toen dat niet modieus en onpopulair was. Hij was een echte leider.

Hamba Kahle Tata…

 

BDS Nederland op Twitter