8 March 2021

Waarom zijn Israëlische wapens zo gewild voor de Nederlandse Defensie?

De afgelopen maanden sloot het Israelische bedrijf Elbit drie contracten voor leveringen aan de Nederlandse krijgsmacht, met een totale waarde van ruim € 73 mln.

Nederland verbindt zich daarmee opnieuw aan een bedrijf dat een belangrijke rol speelt in het ontwikkelen van Israëls capaciteiten om Palestijnen te onderdrukken en uit te sluiten.

‘Waarom zijn de Israëlische wapens zo gewild voor onder meer de Nederlandse Defensie en de Westerse mogendheden’?

‘Israël levert militaire technologie middels wapens van onderdrukking die in afgelopen 75 jaar van oorlogvoering zijn ontwikkeld en werden ingezet tegen het Palestijnse volk op grond van de behoefte aan ‘veiligheid’. Deze technologie wordt in toenemende mate geëxporteerd naar landen met landen met ‘foute regimes’, waaraan de EU of de Verenigde Staten op grond van de diverse (UN) sanctielijsten niet wilden en of konden leveren.

De wereldwijde beweging voor Boycot, Divestment, en Sancties (BDS) pleit voor een wapenboycot van Israël.  De Nederlandse regering kan heel eenvoudig een sterk signaal afgeven, door niet langer militair materieel te kopen dat is ontwikkeld ten koste van Palestijnen, die snakken naar vrede en vrijheid en rechtvaardigheid.

DocP-BDS Nederland beargumenteert deze wapenboycot in een brief aan de de Commissies Buitenlandse Zaken en Defensie.

Klink op de link hieronder om de volledige brief te lezen.

21-02-12 Aan cie Buza en Defensie re wapencontract Elbit (003)48942 (003)

Doneren

BDS Nederland op Twitter