29 May 2020

We roepen het ICC op om de mensenrechten te beschermen

(PHOTO: SHADI HATEM/APA IMAGES)

Activisten, wetenschappers en journalisten roepen het ICC op om nu uitspraak te doen over de bevoegdheid om oorlogsmisdaden te vervolgen.

Afgelopen december gaf ICC hoofdaanklager Fatou Bensouda een verklaring af na haar eerste onderzoek van de situatie in Palestina: ze verzocht de ICC-rechters om uitspraak te doen over de rechtsmacht van de rechtbank over Palestina, om haar analyse te bevestigen. Bensouda zei dat ze voldoende bewijsmateriaal had bekeken om te suggereren dat oorlogsmisdaden waren begaan door Israel tegen Palestijnen (en in Gaza door Hamas).

Na de inzendingen voor de rechters te hebben bestudeerd, meende ze in een document van 60 pagina’s:

De aanklager heeft de opmerkingen van de deelnemers en de mening dat de rechtbank bevoegd is voor het bezette Palestijnse Grondgebied zorgvuldig overwogen.

Onder deze inzendingen waren opmerkingen namens Palestijnse slachtoffers, de Jahalin-bedoeïenenvluchtelingen van Al Khan al Ahmar.

Jahalin Solidarity werkt om gedwongen verplaatsing van bedoeïenen te voorkomen. Dergelijke oorlogsmisdaden, met inbegrip van sloop of weigering van diensten die de leefomgeving bedreigen, en het kolonistenregime in gebied C, zijn ernstige schendingen van het Vierde Verdrag van Genève, dat Israel heeft ondertekend.

Jahalin Solidarity heeft daarom een social media-campagne opgezet; de online petitie roept de ICC-rechters op om snel te oordelen ten gunste van het internationaal recht, het recht van de rechtbank om te beslissen over oorlogsmisdaden te handhaven en zo de bedoeïenen te beschermen tegen gedwongen verplaatsing, bij gebrek aan alternatieve bescherming.

De petitie heeft momenteel 4300 ondertekenaars; het begint met een kort filmpje, ” A Girl’s Right “, geregisseerd door Emmy-prijswinnaar en Oscar-genomineerde (voor “Five Broken Cameras”) Guy Davidi. De soundtrack, “Thursday Afternoon”, werd geschonken door Brian Eno – volgens een patroon voor eerdere Jahalin Solidarity-producties – ” Nowhere Left to Go ” met toestemming van Roger Waters om zijn opname van “We Shall Overcome” te gebruiken; en ” High Hopes ” die toestemming krijgen van Pink Floyd’s David Gilmour en zijn vrouw Polly Samson om “High Hopes” te gebruiken.

Ondertekenaars van de petitie zijn onder meer activisten zoals Luisa Morgantini (voormalig VP van het Europees Parlement), Simone Susskind, prof. Avi Shlaim, journalist John Pilger, acteurs Noah Lepawsky en Miriam Margolyes, Israëlische vredesactivist Dr. Udi Adiv, muzikanten Leon Rosselson en Dror Feiler, ontwerper Bella Freud, kunstenaars Jane Frere en Sarah Beddington, filmmaker Lia Tarachansky en hoogleraren Iain Scobbie en Frank Romano. Partners (vermeld op de petitielocatie ) zijn onder meer Jewish Voice for Peace, Palestine Solidarity Campaign, The Israeli Committee Against House Demolitions-UK (ICAHD-UK), BRICUP (British Committee for the Universities of Palestine) en andere Europese solidariteitsgroepen uit het maatschappelijk middenveld.

Klik hier om de petitie te ondertekenen

 

Bron: Angela Godfrey-Goldstein via Mondoweiss.net

BDS Nederland op Twitter