3 January 2024

McDonald’s Israël steunt de genocide in Gaza, terwijl McDonald’s Maleisië Palestijnse solidariteitsactivisten pest: Boycot McDonald’s

De BNC roept op tot een escalerende mondiale boycot van McDonald’s totdat er een einde komt aan de banden met de Israëlische franchisenemer voor het steunen van genocide, en de Maleisische franchisenemer voor het pesten van solidariteitsactivisten.

McDonald’s-franchisenemer in Maleisië, eigendom van het Saoedische bedrijf Lionhorn Pte Ltd, heeft een SLAPP- of ‘shock-and-awe’- rechtszaak aangespannen tegen BDS Malaysia, een solidariteitsgroep die pleit voor rechtvaardigheid en gelijkheid voor de Palestijnen, en deze beschuldigt van ‘smaad’ en eist een schadevergoeding van ruim 1 miljoen dollar.

De Israëlische franchisenemer van McDonald’s heeft de Israëlische bezettingsmacht gesteund met gratis McDonald’s-maaltijden tijdens de aanhoudende genocide op 2,3 miljoen Palestijnen in Gaza.

Dit heeft het Palestijnse BDS Nationaal Comité (BNC), de grootste Palestijnse coalitie die de mondiale BDS-beweging leidt, ertoe aangezet de organische, wereldwijde grassroots boycotcampagnes gericht op McDonald’s te steunen, om een ​​einde te maken aan de medeplichtigheid aan de misdaden van de apartheid in Israël.

De Maleisische regering heeft Zuid-Afrika’s recente verzoek bij het Internationale Gerechtshof tegen Israël wegens schending van de Genocideconventie in Gaza krachtig gesteund, net als de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC). Tientallen VN-experts hebben de humanitaire situatie in Gaza omschreven als ‘apocalyptisch’ en waarschuwen voor een ‘ genocide in de maak ’, net als honderden internationale rechtsgeleerden, waaronder genocide-experts, en een hoge VN-mensenrechtenfunctionaris.

Volgens de Guiding Principles on Business and Human Rights van de VN kunnen moeder- en holdingmaatschappijen aansprakelijk worden gesteld voor het niet nakomen van hun due diligence-plicht in gevallen waarin hun dochterondernemingen, franchisenemers of andere leveranciers binnen hun waardeketen betrokken zijn bij ernstige schendingen van de mensenrechten van het internationaal recht.

De handelingen van een franchisenemer van McDonald’s kunnen niet los worden gezien van de wereldwijde activiteiten van het bedrijf. McDonald’s Corporation, met hoofdkantoor in Chicago, VS, is eigenaar van het merk McDonald’s en is ervoor verantwoordelijk dat de franchisenemer niet betrokken raakt bij gedrag dat de reputatie van McDonald’s schaadt, inclusief eventuele associaties van het merk met ernstige schendingen van de mensenrechten.

Simpel gezegd: het associëren van het merk McDonald’s met het Israëlische leger en zijn misdaden tegen het Palestijnse volk kan niet zonder gevolgen blijven voor het bedrijf!  

Sinds apartheid Israël bijna drie maanden geleden zijn genocide in Gaza begon, zijn er wereldwijd organische basiscampagnes om bedrijven te boycotten die deze misdaad tegen de menselijkheid steunen. De campagne tegen McDonald’s is zo’n organische campagne die populair werd toen de Israëlische franchisenemer van het merk maaltijden en dranken schonk aan Israëlische militairen die de genocide tegen de Palestijnen in Gaza pleegden en deze uiterst provocerende en racistische vorm van medeplichtigheid op hun sociale mediakanalen promootte. De BDS-beweging, die deze campagne niet lanceerde, onderschreef en moedigde deze aan .

McDonald’s Maleisië pest en intimideert nu BDS Maleisië – dat deze campagne ook niet heeft gelanceerd – omdat de steun onder de bevolking voor het boycotten van McDonald’s groeit in Maleisië en overal elders. In plaats van druk uit te oefenen op het moederbedrijf, McDonald’s Corporation, om de beschamende franchiseovereenkomst in Israël te beëindigen, proberen McDonald’s Maleisië en de Saoedische eigenaar wanhopig stemmen van vreedzame solidariteit met de Palestijnse bevrijdingsstrijd in Maleisië tot zwijgen te brengen. Wij kunnen dit niet voorbij laten gaan. Laten we McDonald’s laten zien wat boycots aan de basis kunnen doen!

De BNC roept alle supporters van Palestijnse rechten op om de wereldwijde boycot van McDonald’s te laten escaleren totdat het moederbedrijf:

Doneren

BDS Nederland op Twitter