Hulpverleenster vermoord; LGBT festival; misdaad verandert in kunst; opmerkelijke Franse waarschuwing
Treurige en ook goede berichten uit het tribale moeras waar ruim zes miljoen Palestijnen in moeten leven. Met dank aan het onvolprezen Palestine Studies.
1 Vermoord wegens hulp aan gewonden
De eenentwintigjarige Palestijnse verpleegkundige Razan Ashraf Al-Najjar is door Israëlische scherpschutters doodgeschoten terwijl zij bezig was gewonden te verzorgen langs de grens van de Gazastrook. Enkele foto’s zeggen voldoende.
2 LGBT festival wordt pr-fiasco
Een andere tweet van Palestine Studies vandaag verwijst naar mondoweiss dat nieuws heeft over het LGBT festival in Tel Aviv. Weer hebben vier regisseurs en enkele acteurs hun boycot van het minderheden filmfestival bekend gemaakt.
Océane Michel en Cyprien Vial wilden uiteraard niet dat hun film vervolgens toch werd vertoond maar de festivaldirecteur Yair Hochner weigerde ze van het programma te halen. De massale moordpartij aan de grens langs de Gazastrook is een belangrijke reden voor de weigeringen tot deelname.
3 Kunst in dienst van de herinnering
Herinneringen bewaren, ‘oral history’ en het vastleggen van wat er dagelijks gebeurt is een belangrijk onderdeel van de strijd tegen het onrecht in Israël. Dat kan ook op een heel bijzondere manier. In vijftig jaar tijd heeft Israël 50.000 huizen en gebouwen van Palestijnen verwoest, zogenaamde ‘house demolitions’. Eén man raapt stukken bij elkaar en maakt er kunst van zoals op dit filmpje is te zien.
4 Frankrijk kiest een gevoelig punt
De Franse regering concentreert zich met een protest deze week op een nietig stukje Palestina: het dorpje Khan al-Ahmar in de Jordaanvallei. Dit is belangrijker dan het lijkt. Frankrijk waarschuwt Israël om Khan al-Ahmar niet te verwoesten ten behoeve van een joodse nederzetting. Waarom? Omdat, “Deze demolition orders (d.w.z. de sloop van huizen en gebouwtjes van dit dorp) een wezenlijke bedreiging zijn voor een toch al extreem kwetsbare gemeenschap, die woont in een gebied dat van strategisch belang is voor de tweestaten oplossing en voor de ruimtelijke eenheid van de toekomstige Palestijnse staat”. Nb: Officieel staan Frankrijk, Duitsland en de EU nog achter de tweestaten oplossing, maar het wachten is op de erkenning dat de apartheidsstaat niet meer is terug te draaien. Dan kan de politieke keus, apartheid wel of niet steunen, niet meer worden ontlopen.
de redactie
foto’s: 1 Op homepage Razan Ashraf Al-Najjar in actie. 2 Op foto boven artikel hoe zij zich bekend maakt als hulpverlener. 3 Razan Ashraf Al-Najjar. 4 Regisseuse Océane Michel (Uni France).