Israelische Medjoel is Foute Boel

Medjoel-is-foute-boel-header

Israelische medjoel = foute boel

Nederland is een belangrijk afzetgebied voor o.a. Israelische dadels. Meer dan helft van de Israelische dadels wordt door Nederland weer geëxporteerd naar o.a. Duitsland en Frankrijk.

Er komen telkens nieuwe Israelische merken op de markt, zoals die van Shlomo Farm. Andere belangrijke Israelische dadelproducenten en -exporteurs zijn Carmel Agrexco, Agrifood Marketing, Galilee Export en Kibbutz Samar.

De Israel Date Growers’ Cooperative, ook bekend als Hadiklaim, is goed voor 50% van Israels dadelproductie. Hadiklaim heeft 16 pakstations, en exporteert naar 30 landen, met name in Europa. Hadiklaim heeft een grote aanwezigheid in de illegale nederzettingen.

Hadiklaim hanteert verschillende merknamen, zoals Bomaja, Jordan River en King Solomon, maar verschijnt ook onder eigen merk van supermarktketens als Albert Heijn. Hadiklaim heeft in Nederland een dochterorganisatie Palm Fruits BV. Shomisa dadels zijn bijvoorbeeld van Palm Fruits.

Ook Mehadrin is een grote dadelproducent en exporteur. Mehadrin produceert ook citrusvruchten en ander fruit zoals avocado’s en granaatappels. Mehadrin heeft bovendien verschillende dochterondernemingen in Europa, waaronder Nederland.
Stuur hier een mail naar de 3 grote inkooporganisaties, Ahold Delhaize, Jumbo Groep en Superunie, die 19 supermarktketens in Nederland voorzien van goederen. Vertel hen dat je als consument niet medeplichtig wilt worden gemaakt aan mensenrechtenschendingen door gesjoemel met Europese regelgeving en dat je er recht op hebt te weten waar je dadels precies vandaan komen.

Foute dadels

Deze slideshow vereist JavaScript.

Herken de foute dozen!

Dit is een overzicht van verschillende Israelische dadelmerken die je kunt kopen in supermarkten, buurtwinkels en op de markt. Het is bedoeld als informatie voor consumenten, maar ook voor aanbieders van dadels. Als je niet zeker bent waar dadels die je wilt kopen vandaan komen, ga dan met de winkelier in gesprek.  Aanbieders van dadels zijn vaak ook niet goed op de hoogte van de oorsprong van hun producten. Het kan handig zijn als je dit document aan hen kunt laten zien, als een stukje voorlichting

King Medjoul

Mehadrin

Hadiklaim

Overige

Hadiklaim staat op de zwarte lijst van de VN

Hadiklaim Israel Date Growers Cooperative Ltd. heeft de twijfelachtige eer in de database te zijn opgenomen die op 12 februari 2020 door de VN Commissaris voor de Mensenrechten is uitgebracht getiteld “Report on business activities related to settlements in the Occupied Palestinian Territory (A/HRC/43/71)” . Hadiklaim verhandelt namelijk dadels gekweekt op van Palestijnen geroofde grond en geteeld met water dat toebehoort aan Palestijnen. Daarmee schendt het op grote schaal de mensenrechten van Palestijnen. Hadiklaim profiteert niet alleen van de roof van Palestijns grondgebied maar draagt ook bij aan de instandhouding van de illegale nederzettingen. Door Hadiklaim-producten door te verkopen aan consumenten schenden winkels het internationaal recht en handelen zij in strijd met de UN Guiding Principles for Business and Human Rights. Medjoul dadels van Hadiklaim worden in Nederland verkocht onder merknamen als Bomaja, King Solomon en Jordan River. Hadiklaim heeft sinds kort een Nederlands dochterbedrijf Palmfruits BV. Onder die naam brengt het dadels en dadelproducten uit op de Europese markt, waarbij het Land van Oorsprong vaak onzichtbaar is.

Dadels uit Nederland?

De Tweede Kamer heeft in 2015 ingestemd met de Europese richtlijnen dat de herkomst van agrarische producten vermeld moet worden op de verpakking. Dadels uit Israel mogen als Land van Oorsprong “Israel” vermelden.

Als dadels uit illegale nederzettingen komen moet dat duidelijk op de verpakking staan. Palestijnse dadels uit bezet Palestijns gebied mogen als herkomst “Palestina” dragen. Maar die etiketteringsregels worden hier nauwelijks nageleefd. Er worden zelfs dadels uit Nederland op de markt gebracht!

Het is een hele industrie om de herkomst van producten te verhullen. Wat BDS NL betreft, en wij volgen hierin het beleid van de internationale BDS beweging, is een nederzetting-etiket ongewenst. Dat zou immers een schijn van legitimiteit verlenen aan een artikel dat in illegale omstandigheden is geproduceerd.

Wij vinden de vermelding “Israel” als herkomstaanduiding van producten uit illegale nederzettingen uiteraard verwerpelijk.

Toolkit: Poster, Flyer, Sticker

Affiche voorbeeld kleinFlyer voorbeeld kleinSticker voorbeeld klein

Een oproep aan winkeliers in Nederland

Om druk uit te oefenen op Israel en de solidariteit met Palestijnen te laten zien roept BDS Nederland winkeliers op, zowel grote supermarktketens als Albert Heijn, Dirk en Hoogvliet, als kleine buurtkruideniers, om geen producten uit Israel in de schappen te leggen. De belangrijkste Israelische landbouwproducten bij Nederlandse winkels zijn: Medjoel dadels van Hadiklaim en Mehadrin, met merknamen als Bomaja, King Solomon, Jordan River, Palmfruits, of Shlomo en eigen merken. Aardappels:  sinds enkele jaren liggen tussen april en juni de schappen van supermarkten vol met aardappels van diverse soorten uit Israël. Citrusvruchten en avocado’s  met name van het merk Jaffa en Carmel Ook diverse spreads van het merk Sabra en vleesvervangers van Garden Fresh zijn afkomstig uit Israel.

Wat is een apartheidsvrije winkel?

Een apartheidsvrije winkel is een winkel die bovengenoemde producten bewust niet te koop aanbiedt, uit solidariteit met de Palestijnen en als bijdrage aan de BDS campagne.

Ken je een apartheidsvrije winkel bij jou in de buurt?

Laat het ons weten, en schrijf naar [email protected], zodat wij de winkelier in de bloemetjes kunnen zetten, en de info desgewenst online kunnen verspreiden!

Meer weten

 

De campagne “Israelische Medjoel is Foute Boel” is een samenwerking tussen Palestina Komitee Rotterdam en docP – BDS Nederland

 

Doneren

BDS Nederland op Twitter