Israelische Medjoel is Foute Boel

Medjoel-is-foute-boel-header

Israelische medjoel = foute boel

Dadels komen uit verschillende landen. Ze zijn allemaal lekker en gezond. Maar helaas komen sommigen, vooral medjoeldadels, uit Israël. Dit is een bezet land waar Apartheid heerst. Koop deze Apartheidsdadels dus niet!
Apartheid ontstond in Zuid-Afrika. Daar hadden witte mensen volgens de wet meer rechten dan mensen van kleur. Dankzij de wereldwijde boycot en strafmaatregelen, bestaat Apartheid in Zuid-Afrika niet meer. In bezet Palestina (Israël) bestaat ook Apartheid. Joden hebben daar rechten die Palestijnen niet krijgen. De Palestijnen worden beroofd van hun land, gediscrimineerd en onderdrukt. Voor hen is er zelfs een ander rechtssysteem dan voor Joden. Daarom spreken we van Israëlische Apartheid. Stop Apartheid! Koop geen (medjoel)dadels uit Israël.

Herken de foute merken!

Hieronder vind je een overzicht van verschillende Israëlische dadelmerken. Deze kun je kopen in supermarkten, buurtwinkels en op de markt. Weet je niet zeker waar de dadels die je wilt kopen vandaan komen? Ga dan met de winkelier in gesprek. Aanbieders van dadels weten vaak niet goed waar hun producten vandaan komen. Laat ze dit document zien zodat ze hiervan kunnen leren.

This slideshow requires JavaScript.

Let op nieuwe merken!

Er komen steeds nieuwe Israëlische merken op de markt, zoals die van Shlomo Farm. Andere belangrijke Israëlische producenten en exporteurs van dadels zijn Carmel Agrexco, Agrifood Marketing, Galilee Export en Kibbutz Samar. De Israel Date Growers’ Cooperative, ook wel bekend als Hadiklaim, is verantwoordelijk voor 50% van de dadelproductie in Israël. Hadiklaim verkoopt dadels onder verschillende merknamen, zoals Bomaja, Jordan River en King Solomon, maar ook onder de merknaam van supermarkten in Nederland zoals Albert Heijn en Jumbo. Hadiklaim heeft in Nederland een bedrijf die Palm Fruits BV heet. Daar worden Shomisa dadels verkocht. Mehadrin is ook een grote producent en exporteur van dadels. Naast dadels verkoopt Mehadrin ook citrusvruchten en ander fruit, zoals avocado's en granaatappels. Let dus goed op waar de producten vandaan komen als je ze koopt.
Stuur hier een mail naar de 3 grote inkooporganisaties, Ahold Delhaize, Jumbo Groep en Superunie. Deze organisaties leveren producten aan 19 supermarktketens in Nederland. Vertel hen dat je als consument niet medeplichtig wilt zijn aan genocide en schending van mensenrechten door gesjoemel met Europese regelgeving. Je hebt recht om te weten waar je dadels precies vandaan komen.

Hadiklaim staat op de zwarte lijst van de VN

Hadiklaim Israel Date Growers Cooperative Ltd. staat zelfs in de database die op 12 februari 2020 door de VN Commissaris voor de Mensenrechten is uitgebracht onder de naam “Report on business activities related to settlements in the Occupied Palestinian Territory (A/HRC/43/71)” . Hadiklaim verhandelt namelijk dadels gekweekt op van Palestijnen geroofde grond en geteeld met water dat toebehoort aan Palestijnen. Daarmee schendt het op grote schaal de mensenrechten van Palestijnen. Hadiklaim profiteert niet alleen van de roof van Palestijns grondgebied maar draagt ook bij aan de instandhouding van de illegale nederzettingen. Door Hadiklaim-producten door te verkopen aan consumenten schenden winkels het internationaal recht en handelen zij in strijd met de UN Guiding Principles for Business and Human Rights. Medjoul dadels van Hadiklaim worden in Nederland verkocht onder merknamen als Bomaja, King Solomon en Jordan River. Hadiklaim heeft sinds kort een Nederlands dochterbedrijf Palmfruits BV. Onder die naam brengt het dadels en dadelproducten uit op de Europese markt, waarbij het Land van Oorsprong vaak onzichtbaar is.

Toolkit: Poster, Flyer, Sticker

Sticker voorbeeld klein    
Om druk uit te oefenen op Israël en in solidariteit met Palestijnen roept BDS Nederland winkeliers op om geen producten uit Israël in de schappen te leggen. Deze oproep is gericht aan zowel grote supermarktketens als Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Dirk en Hoogvliet, als kleine buurtkruideniers. De belangrijkste Israëlische landbouwproducten bij Nederlandse winkels zijn: Medjoel dadels van Hadiklaim en Mehadrin, met merknamen als Bomaja, King Solomon, Jordan River, Palmfruits, of Shlomo en eigen merken. Aardappels:  sinds enkele jaren liggen tussen april en juni de schappen van supermarkten vol met aardappels van diverse soorten uit Israël. Citrusvruchten en avocado’s  met name van het merk Jaffa en Carmel Ook diverse spreads van het merk Sabra en vleesvervangers van Garden Fresh zijn afkomstig uit Israel.

 

De campagne “Israelische Medjoel is Foute Boel” is een samenwerking tussen Palestina Komitee Rotterdam en docP – BDS Nederland

 

Doneren

BDS Nederland op Twitter