3 January 2019

In Memoriam Lily van den Bergh. Overleden op 29 december na een bewogen leven.

In Memoriam Lily van den Bergh

Op 29 december overleed Lily van den Bergh. Tot heel kort voor haar dood was Lily nog actief voor Vrouwen in het Zwart in Amsterdam en verscheen zij ook bij andere gelegenheden. Midden december werd zij echter ziek en binnen korte tijd bleek die ziekte fataal. Zij is 80 jaar geworden.

Lily was vele jaren actief voor de Palestina beweging. Zij was de bezielende factor achter Vrouwen in het Zwart en motor achter de maandelijkse ‘wakes’, die al sinds 1990 met een korte onderbreking na de Oslo-Akkoorden van 1993, werden gehouden op het Spui in Amsterdam. Ondanks haar leeftijd kwam ze zelf op de fiets naar het Spui met banners, vlaggen, en flyers. Met talent maakte ze ook de maandelijkse nieuwsbrieven die als oproep voor de wakes dienden. Een paar grepen uit de Nieuwsbrief van oktober 2018:

”Het wordt steeds moeilijker om maar een keer per maand jullie de laatste calamiteiten en moorden op ongewapende Palestijnen van machtsdronken Israël door te geven. Er gebeurt te veel en niets is goed nieuws.”
”In de maand september lagen de Palestijnen weer aan alle kanten onder vuur. Na de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem in het voorjaar, stopte president Trump alle bijdragen aan de UNRWA [United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East], decimeerde hij de humanitaire hulp aan de Palestijnse Autoriteit (PA) en probeerde het gros van de Palestijnse vluchtelingen haar status te ontnemen. Het gaat over het recht op terugkeer. Na hoeveel generaties ben je geen vluchteling meer?”

(…) “De recent aangenomen Nationaliteitswet, (zie Nieuwsbrief september) is wel de bezegeling van Apartheid, die joden als enige het recht op zelfbeschikking geeft in Israël (…)”

”In eigen land ontstond ophef over de voorgenomen verplaatsing van de Israëlische ambassade in Den Haag. Bomen moeten gekapt worden, een historisch monumenten pand wordt van binnen totaal gestript en de buren komen tegen een Israëlische muur aan te kijken.”

”Het Bedoeïenendorpje Khan al-Ahmar blijft voortdurend in het nieuws omdat het Israëlische Hooggerechtshof heeft besloten dat niets de verwoesting ervan meer in de weg staat.”

Lily werd geboren in Den Haag en zat als Joodse tijdens de oorlog ondergedoken in België. Na haar middelbare school (MMS) was Lily, met haar televisiegenieke uiterlijk, omroepster en presentatrice van tv-programma’s van de VPRO en de VARA. In die tijd schreef zij ook stukken in Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer en de Haagsche Post, speelde ze in twee films en deed ze aan cabaret, onder meer samen met Carry Tefsen. Uiteindelijk werd ze filmmaakster en oprichtster van het ‘Open Studio’s Video Centrum’ dat zij later verliet voor haar eigen ‘Open Studio Producties’. Onder meer haar films Huishoudens van steen, Opstand in Sobibor, Het Omgekeerde Perspectief en Kunt u mij 60 zagen en 12 naaimachines sturen? werden door de publieke omroep uitgezonden.

In onze kringen was Lily in later jaren vooral bekend als felle critica van Israël, en actief lid van de Vrouwen in het Zwart en de BDS-beweging. Voor allebei was ze tot het plotselinge einde onvermoeibaar actief. We zullen haar erg missen.

 

De redactie

 

Foto: Lily van den Bergh

BDS Nederland op Twitter