4 March 2018

Achtergrond: opnieuw foute EU-ambassadeur in Israel?

Goede nieuws: Faaborg-Andersen is weg. Slechte nieuws: Giaufret is begonnen.

De ambassade van de Europese Unie in Israël/Tel Aviv heeft geregeld in negatieve zin van zich laten horen. Zo verscheen op de Facebook pagina van de ambassade in de zomer van 2017 een schandelijk EU-promotiefilmpje. Het filmpje werd na een dag weer verwijderd. Die eer kwam toe, niet aan het inzicht van de ambassadeur maar aan electronic intifada. Waarom moest om de EU te promoten uitgerekend de bekende racist Avishai Ivri worden ingehuurd (hij bepleitte eerder in zijn rol van cabaretier om duizend “Arabieren” te doden voor elke (joodse) Israëlier )? Die vraag zal Lars Faaborg-Andersen niet meer beantwoorden. Eind vorig jaar werd hij als EU-ambassadeur opgevolgd door de Italiaan Emanuele Giaufret.

Na Faaborg-Andersen kon het op de ambassade alleen maar beter worden, zou men denken. Faaborg viel op door zijn prominente aanwezigheid bij bijeenkomsten die goed waren voor de promotie van Israël en de handel tussen Europa en dit apartheidsland. Vorig jaar sprak hij nog enthousiast over het (vooral) militaire programma Horizon 2020: “EU-Israel cooperation in technology and innovation has never been stronger (…) Israel benefits greatly from the Horizon 2020 program (…) This is the real backbone of the start-up nation.”

Vlak na zijn aantreden in december vorig jaar gaf Faaborg’s opvolger Giaufret een interview aan het Israëlische ynetnews, dat zijn enthousiasme over deze Europeaan niet kon verbergen: “His children are practically Israeli, he loves hummus and is amazed by the ‘incredible changes’ Tel Aviv has gone through over the past decade. (…) We want to achieve a solution to the conflict that is in the interest of both sides,’ he says, admitting Europe ‘needs to listen to the Israelis.”

Het intellectueel visitekaartje van Giaufret kan in een kort citaat worden samengevat: “We have a disagreement on how to handle the situation in the Palestinian territories. But it’s a bit normal to have a disagreement between friends.” (Wij hebben een verschil van mening over hoe om te gaan met de situatie in de Palestijnse gebieden. Maar het is tamelijk normaal tussen vrienden, om een verschil van mening te hebben.) Palestijnen? Bezetting? Gaza? Tussen vrienden zijn dat details. Zo worden wij Europeanen vertegenwoordigd.

Giaufret … een man om te volgen.

De redactie

 

Foto: Giaufret bedankt Anat Berko voor een “interessante discussie”

BDS Nederland op Twitter