5 November 2018

De documentaire The Lobby – USA is eindelijk beschikbaar.

Electronic Intifada heeft een volledige kopie gekregen van The Lobby – USA, een vierdelig undercover onderzoek gemaakt door Al Jazeera naar de heimelijke politieke beïnvloeding operaties van Israël in de Verenigde Staten. Sedert 2 november jl. zijn de eerste twee delen te zien op https://electronicintifada.net/content/watch-film-israel-lobby-didnt-want-you-see/25876.

Inmiddels zijn ook de laatste twee delen te zien.

De film is gemaakt door Al Jazeera in 2016 en werd voltooid in oktober 2017. Het werd gecensureerd nadat Qatar, het gasrijke Gulf-emiraat dat Al Jazeera financiert, onder intense Israëlische lobby druk kwam om de film niet te publiceren. Qatar wordt geïsoleerd door een aantal Arabische landen onder leiding van Saoedi Arabië en UAE, die nauw met Israël samenwerken. Het was daarmee kwetsbaar en gevoelig voor de druk.

Hoewel Al Jazeera’s directeur-generaal vorige maand beweerde dat er lopende juridische procedures met de film waren, zijn deze beweringen botweg tegengesproken door zijn eigen journalisten.

Na de documentaire The Lobby UK waarbij zichtbaar wordt dat Israël zich actief met de Britse binnenlandse politiek bemoeit en alles uit de kast haalt Jeremy Corbyn onderuit te halen, zie https://www.docp.nl/14-08-israel-bemoeit-zich-actief-met-de-binnenlandse-politiek-in-het-verenigd-koninkrijk/ is dit de tweede onderzoek documentaire van Al Jazeera.

Uit de eerste twee afleveringen wordt duidelijk hoe de lobby te werk gaat en zeer bepalend is in de VS. Ze tracht steeds gelijke burgerrechten voor iedereen in Israël gelijk te stellen aan antisemitisme. Waarbij de controle over politici en mainstream media uiteindelijk het hoofddoel is. Iets wat ook in Nederland waarneembaar is.

Zou een ander land zich zo met de binnenlandse politiek bemoeien, bijvoorbeeld Rusland of Iran, dan volgt er direct grote politieke verontwaardiging, behoort dagen/weken tot de hoofdpunten in het nieuws, diplomaten worden uitgewezen, sancties, strafrechtelijke onderzoeken en meer. Is het Israël dan blijft het in de politiek en mainstream media doodstil, ook in Nederland.

Al in 2007 beschreven John J. Mearheimer en Stephen M. Walt in hun boek The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy de lobby in de VS en haar werkwijze. Nu kun je het ook zien en horen.

Veel kijk plezier!

 

BDS Nederland op Twitter