Netanyahu hint op nieuwe aanval op Gaza. Wapenindustrie profiteert van moordpartij in Gaza
Volgens mediaberichten heeft de Israëlische premier Netanyahu zijn kabinet geïnformeerd dat het leger voorbereidingen treft voor een mogelijke militaire actie tegen de Gazastrook. Zo’n actie zou in gang gezet kunnen worden “als de situatie niet verbetert”. Daarbij zou de premier gedoeld hebben op de onrust langs de grens van de Strook, waarbij scherpschutters de afgelopen maanden meer dan 150 ongewapende mensen hebben gedood en vele duizenden ernstig hebben verwond. Israël heeft steeds Hamas ervan beschuldigd deze demonstraties, de ‘Grote Mars van de Terugkeer’, te hebben georganiseerd.
Op de achtergrond spelen onderhandelingen tussen Hamas en Israël over een wapenstilstand. Mogelijk speelt het dreigement van Israël een rol in die onderhandelingen. De laatste grote aanval door het leger op de bevolking van de Strook vond plaats in 2014. Toen werden 2.100 tot 2.300 Palestijnen gedood en vielen meer dan tienduizend gewonden.
Perverse ‘businesscase’
De onderdrukking van de Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever maar nog meer de massaslachtingen die in de Gazastrook werden aangericht dragen op een perverse wijze bij aan het commerciële succes van de Israëlische wapenproductie. Electronic Intifada beschrijft hoe Israël veel geld verdient aan de export van op mensen ’uitgeteste’ wapens en bewakingssystemen. De checkpoints, muren, automatische camera’s en robotachtige vuurinstallaties die tegen Palestijnen worden ingezet en steeds verder worden vervolmaakt, zijn een succesvolle export industrie. Het verkoopargument is ‘battle proven’: ‘op het slagveld getest’. Dat geldt ook voor aanvalssystemen die vanaf land, door de luchtmacht en vanuit zee werden ingezet tegen de bevolking van Gaza.
Bijzonder succesvol zijn de Israëlische drones en de daarbij horende ondersteunende software. “We have learned lots from Gaza, it’s a great laboratory”, zei Roei Elkabetz, een brigade generaal van het Israëlische leger. Hij was op verkoop toer in de Verenigde Staten waar president Trump een ondoordringbare afscheiding langs de grens met Mexico heeft beloofd. De Deense wetenschapper Leila Stockmarr: “Gaza is een aandrijfriem voor wapen- en veiligheidstechnologie. Dat blijft niet beperkt tot wapens, drones en camera systemen. Ook het spuiten met ‘skunk water’ (een intens smerige vloeistof), ‘butterfly bullets’ (kogels ontworpen om zeer ernsige verwondingen toe te brengen) en dergelijke worden uitgetest en ‘verbeterd’.
‘Start up nation’
Er zijn daarnaast ook van wapensystemen afgeleide producten waar veel Israëlische bedrijven geld mee verdienen: drones die inzetbaar zijn in de landbouw, etc. Israël heeft aan deze industrie zijn faam van ‘start up natie’ te danken. Niet alleen dictatoriaal geregeerde regiems komen op deze perverse verkoopsuccessen af. Ook de Amerikaanse grenspolitie bijvoorbeeld is zeer geïnteresseerd. En onlangs kwam een ondernemende Nederlandse prins op bezoek, samen met een groep zakenlieden.
De redactie
foto: Israëlische soldaat met een drone