Saoedi-Arabië sluit bijna 3 miljoen Palestijnen uit van Hadj en Umrah
Riyad weigert nog langer visa te verstrekken aan Palestijnen in Jordanië, Libanon, Oost-Jeruzalem en Israël die bedevaart reizen willen maken naar de heilige steden Mekka en Medina. Daarmee kunnen deze Palestijnen niet meer voldoen aan een van de vijf pilaren van de Islam.
Saoedi-Arabië weigert meer dan anderhalf miljoen Palestijnse inwoners van Israël in bezit van tijdelijke Jordaanse paspoorten de toegang om de islamitische bedevaarten van Hadj en Umrah in de heilige stad Mekka te doen.
De maatregel maakt deel uit van het nieuwe beleid van Saoedi-Arabië om te stoppen met het afgeven van visa voor Hajj en Umrah aan Palestijnen uit Jordanië, Libanon, Oost-Jeruzalem en recent ook aan Palestijnen die in Israël wonen en tijdelijke reisdocumenten hebben die zijn uitgegeven door Jordanië of Libanon. Dit beleid werd op 12 september jl. van kracht.
Deze Saoedische maatregel treft in totaal 2,94 miljoen Palestijnen uit deze landen, die geen een ander reisdocument kunnen krijgen waarmee ze naar Saoedi-Arabië zouden kunnen reizen, waar miljoenen moslims elk jaar op bedevaart gaan naar de heilige plaatsen Mekka en Medina.
Diverse reisbureaus in Israël, Oost-Jeruzalem en Jordanië gaven aan dat ze door het Jordaanse ministerie van Awqaf en Islamitische Zaken waren geïnformeerd dat de Saoedische ambassade in Amman hen heeft gemeld geen visum meer aan te vragen voor iedereen die met een tijdelijk Jordaans paspoort naar Mekka wil reizen.
Een Jordaanse bron, met een inside-kennis van de diplomatieke zaken van zijn land, vertelde dat de Saudische beslissing onderdeel is van een bilaterale overeenkomst met Israël om een einde te maken aan de “Palestijnse identiteit en het recht op terugkeer voor vluchtelingen”.
“Saoedi-Arabië oefent druk op Jordanië uit om de Palestijnse vluchtelingen in Jordanië, de Palestijnen in Oost-Jeruzalem en nu ook de Palestijnen in Israël te naturaliseren. Hetzelfde gebeurt waarschijnlijk in Libanon. “Palestijnse vluchtelingen bestaan daarna niet meer”, aldus de bron. “Het maakt deel uit van een bilaterale overeenkomst tussen Israël en Saoedi-Arabië. Echter Jordanië weigert de Palestijnen te naturaliseren.
Jordaanse parlementsleden hebben bevestigd dat Jordanië sinds 1978 tijdelijke reisdocumenten afgeeft voor Palestijnse burgers van Israël die onder de Israëlische militaire recht vielen na de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948.
Saud Abu Mahfouz, een Jordaanse parlementslid, zei dat hij de Jordaanse minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Awqaf hebben gevraagd een delegatie naar Riyad te sturen om dit beleid ongedaan te maken en roepen koning Salman op in te grijpen. Dit besluit treft iedere Palestijnse moslim die het recht heeft op vrij zijn of haar geloof te belijden. Sinds vorig jaar hebben we klachten over deze kwestie gehoord en we waren verrast dat bijna 200 toeristenbedrijven in Jordanië niet in staat zijn om een elektronisch visum voor Umrah uit te reiken van de Saoedische ambassade voor Palestijnen, “aldus Abu Mahfouz.
Sommige Palestijnse en Arabische media hebben de Saudische stap gekoppeld aan het tot nu toe onaangekondigde “deal of the century”voorstel van de Amerikaanse president Donald Trump. Het gerucht gaar dat Washington verdere steun van Saoedi-Arabië zoekt om het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen, ontheemd door de oprichting van de staat Israël in 1948 en daaropvolgende Arabisch-Israëlische oorlogen, te doen verdwijnen.
Bij naturalisatie van Palestijnen in Libanon en Jordanië zou van hen volwaardige staatsburgers van die landen maken maken en hen nationale ID-nummers toekennen.
Haaretz meldde dat het nieuwe Saoedische visumverbod voor Palestijnse burgers van Israël erop gericht is “om de mogelijkheid te onderzoeken dat moslimburgers van Israël direct naar Saoedi-Arabië konden reizen, als onderdeel van de groeiende samenwerking tussen beide landen”
Israël Katz, de Israëlische minister van Transport, twitterde op 11 september jl. met het verwelkomen van het ‘initiatief’ van Trump met betrekking tot de kwestie van de Palestijnse vluchtelingen, en zei dat het ‘probleem’ van de Palestijnse vluchtelingen in Jordanië, Syrië, Libanon en Irak voor goed uit de wereld zou helpen.