11 February 2019

‘Geboren in Israël’ hoeft niet meer voor Palestijnen in Nederland

De Volkskrant brengt een bericht dat op het eerste gezicht een vooruitgang is en ook bij nader inzien belangrijk: Palestijnse Nederlanders hoeven niet langer Israël als geboorteland op te geven. Ze kunnen straks de ‘Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, met inbegrip van Oost-Jeruzalem’ bij de burgerlijke stand laten registreren. Dit nieuws trekt ook internationaal de aandacht,onder andere in Haaretz, Ma’an News, PNN (Palestine News Network) en Palestine Chronicle. Het onderstaande (‘Het besluit’) is gebaseerd op de Volkskrant.

Het besluit

Voor Knops en minister Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken is het een stap te ver om de ‘staat Palestina’ te registreren als geboorteland. Nederland erkent die staat niet, net als de meeste EU-landen. Wie in het bevolkingsregister wordt ingeschreven, kan momenteel alleen een geboorteland opgeven dat door Nederland wordt erkend. Nederland wil pas een onafhankelijke staat Palestina erkennen als uitkomst van vredesberaad tussen Israël en de Palestijnen.

De meerderheid van de bijna tweehonderd lidstaten van de VN erkent Palestina wel. Knops en Blok onderschrijven het VN-standpunt dat ‘Israël geen soevereiniteit heeft’ over de Gazastrook en de Westoever. Dat rechtvaardigt volgens beiden de nieuwe mogelijkheden voor registratie.

Met het kabinetsbesluit voorkomt Nederland mogelijk een gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Een in Oost-Jeruzalem geboren Palestijnse Nederlander wilde af van ‘Israël’ als geboorteland, en stapte naar de rechter. De hoogste bestuurlijke rechter, de Raad van State, stelde de 26-jarige man vorig jaar in het ongelijk. Hij kan de rechtsgang voortzetten in Straatsburg, of wachten totdat hij daadwerkelijk Oost-Jeruzalem als geboorteplek mag laten vastleggen. De nieuwe regeling geldt voor Palestijnen die geboren zijn na 15 mei 1948, de dag waarop Israël de onafhankelijkheid uitriep. In Nederland wonen ook Palestijnen die statenloos zijn. Hun aantal is onbekend. Het gaat met name om Palestijnen die de burgeroorlog in Syrië ontvlucht zijn.

Belangrijk

Hoewel ‘Palestina’ dus nog niet door het bevolkingsregister wordt geaccepteerd legt Nederland (in dit geval CDA en VVD bewindslieden!) zich nog eens extra vast op het standpunt dat Israël geen soevereiniteit heeft over de bezette gebieden. Inclusief Oost-Jeruzalem. Op de achtergrond speelt de koortsachtige kolonisatie door Israël en de discussie die daar gaande is over mogelijke annexatie van bezet gebied. Het besluit van Knops/Blok illustreert de groeiende kloof tussen Israël en Nederland, dat binnen de EU als het om Israël ging altijd als één van de “braafste jongetjes van de klas” gold. (Nb: Negen EU-landen, waaronder Zweden en Polen maar niet Nederland, hebben Palestina erkend)

de redactie

foto: Westelijke Jordaanoever (Wikipedia)

BDS Nederland op Twitter