13 June 2018

Franse mobiliteitssector zit tot zijn nek in bouw van het ‘Jerusalem Light-rail’ systeem

De Franse solidariteitsbeweging Association France Palestine Solidarité (AFPS) brengt vandaag een persbericht uit over diepgaande betrokkenheid van Franse bedrijven bij de snelle tramverbinding in de agglomeratie Jeruzalem. Het rapport dat door een samenwerking van acht organisaties tot stand is gekomen schetst de rol van drie bedrijven. Het gaat om EGIS Rail een tak van de EGIS Group, om SYSTRA een dochterbedrijf van SNCF (Franse spoorwegen) en RATP (bekend van de Parijse metro) en ALSTOM.

Halte die werd beschadigd tijdens Palestijnse demonstratie in 2014 (foto door Saeed Qaq)

De ‘Jerusalem Light-rail’ is een snelle tramverbinding die West-Jeruzalem verbindt met joodse nederzettingen in Oost-Jeruzalem. De lijn gaat dwars door Palestijns gebied en is dus strijdig met het internationaal recht, met name VN-resoluties 478 en 2334. De lijn kan ook als een apartheidslijn worden beschouwd omdat hij (niet formeel maar in de praktijk wel) niet bedoeld is voor Palestijnen.

De organisaties die aan dit rapport hebben gewerkt zijn: AFPS, FIDH (Fédération internationale des ligues des droits de l’Homme), Al Haq, CGT (vakcentrale: Confédération générale du travail), LDH (Liga voor Mensenrechten), CFDT (vakcentrale: Confédération française démocratique du travail), Union Syndicale Solidaires, PFP (het platform voor ngo’s: Plateforme des ONG françaises pour la Palestine).

Een pikant aspect is dat de Franse overheid als aandeelhouder indirect bij deze bedrijven is betrokken. Het grootste bedrijf, ALSTOM is momenteel bezig met een fusie met het grote treinbedrijf van het Duitse Siemens. ALSTOM is in Israël nu zelfs al vergevorderd met de inschrijving voor uitbreiding van de bestaande lijn en de bouw van twee nieuwe lijnen.

De betrokkenheid van de Franse en nu in feite ook de Duitse overheid en het gegeven dat Siemens/ALSTOM een bedrijf van Europese dimensie wordt, maakt dat dit rapport van groot belang is voor de Palestina beweging en daarbinnen in het bijzonder voor de BDS beweging.

Voor meer achtergrond wat betreft de Light-rail, zie dit artikel van Adri Nieuwhof op EI.

De redactie

Foto: website Plateforme des ONG françaises pour la Palestine

BDS Nederland op Twitter