12 June 2018

Geweld tegen Palestijnen in de maand mei. Staat van Beleg geeft schokkende cijfers over de Grote Mars van de Terugkeer

Het maandelijkse overzicht van schendingen van de mensenrechten dat de website Staat van Beleg publiceert over de maand mei geeft speciale aandacht aan de Grote Mars van de Terugkeer. Nauwkeurig is het gewelddadige optreden van het Israëlische leger in kaart gebracht en opgeslagen in het archief (dat teruggaat tot augustus 2015). Hieronder een deel van de tekst van de betreffende webpagina. Zie voor de volledige tekst de link hierboven.

***

Gegevens over de doden en gewonden

Sinds de aanvang op 30 maart van de “Great March of Return” in de Gazastrook hebben we een buitenproportioneel gebruik van geweld kunnen aanschouwen van Israël tegen vreedzame Palestijnse betogers. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is slechts 25 jaar. De jongste onder de slachtoffers is een 8 maanden oude baby. Meer dan 13,000 Palestijnen raakten gewond. Op 21 mei gaf het nieuwsagentschap IMEMC wat meer informatie vrij over de gewonden:

 • 502 zijn in het hoofd en de nek geschoten.
 • 283 zijn in de borst en de rug geschoten.
 • 225 zijn in de buik en het bekken geschoten.
 • 938 zijn in de armen geschoten.
 • 325 zijn in de benen geschoten.
 • 1117 hadden diverse snijwonden en kneuzingen aan diverse delen van het lichaam..
 • 27 van de Palestijns gewonden moesten een beenamputatie ondergaan, 1 armamputatie en 4 Palestijnen moesten een aantal vingers missen.
 • De Israëlische soldaten hebben tevens een arts gedood en 323 artsen verwond met scherp vuur en traangasbommen. Ook werden 37 ambulanses beschadigd/vernield.
 • 1029 vrouwen raakten gewond
 • 332 gewonden hadden te maken met levensbedreigende verwondingen
 • 5572 Palestijnen kregen te maken met verstikkingsverschijnselen door traangasinhalatie. Op 9 april maakte Middle East Monitor melding van “vreemde” en “onbekende” gassen die werden ingezet door Israël tegen Palestijnse betogers.

De Palestijnse journalistsen Yaser Murtaja en Ahmad Abu Hussein zijn gedood en sinds 30 maart raakten meer dan 90 journalisten gewond, aldus “The Palestinian Journalists’ Syndicate”. Yaser en Ahmad werden beiden in hun buik geschoten met een “single explosive bullet“. Al hun organen waren totaal verpulverd volgens de woordvoerder van het Palestijnse Ministerie van Gezondheid, Ashraf Al-Qidra. De kogels zijn de dodelijkste die het Israëlische leger ooit heeft gebruikt. Een “normale” kogel zou het been breken maar deze kogels zorgen voor grote wonden waarbij een explosie in het lichaam plaatsvindt. Het is een uitzettende kogel die het het been verpulverd en vervolgens laat afbreken. Sinds begin mei waren er al 24 Palestijnen die een been moesten laten amputeren.

Artsen in het veld hebben verklaard dat Israëlische troepen op demonstranten schieten met een nieuwe kogel – nog nooit eerder waargenomen – welke bekend is onder de naam ‘butterfly bullet’, welke op slag explodeert. Weefsel, aderen en beenderen worden verpulverd en ze richten ernstige interne verwondingen aan. (Al Jazeera rapport)

Alleen al op 14 mei zijn er 62 Palestijnen gedood en raakten 2700 Palestijnen gewond.

***

De redactie

Foto: Razan al-Najjar (20), een vrijwillige Palestijnse verpleegkundige, doodgeschoten door een Israëlische scherpschutter op 1 juni 2018. (Foto van Yousur Al-Hlou)

BDS Nederland op Twitter